Tidshorisont för bedrägeriåtgärder bekymrar

Sofie Fogde/TT

David Hjorter/TT

Publicerad 2024-05-13

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) och finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) vid en pressträff om telefonbedrägerier på måndagen.

Det finns frågetecken kring bankernas förslag för att få bukt med telefonbedrägerierna, anser Sveriges konsumenter.

– Vi tycker att det här är bra men tycker samtidigt att bankerna kunde ha infört det för längesedan, säger generalsekreterare Johanna Hållén.

På onsdag ska organisationen träffa Bankföreningen och ett antal banker för att diskutera förslagen som på måndagen redovisades för justitieminister Gunnar Strömmer (M) och finansmarknadsminister Niklas Wykman (M).

– För vår del handlar det nu om att bankerna måste säkerställa att kunderna inte hamnar i ett ”skyll dig själv läge” som det faktiskt är nu. Få bankkunder får ersättning för de pengar de blivit lurade på, säger Hållén.

Bankerna föreslår till exempel utvecklade system som övervakar transaktioner genom extra kontroller, beloppsgränser och införande av tidsfördröjningar vid vissa transaktioner.

”Håller hög kvalitet”

– Vår uppfattning är att det som bankerna har presenterat i dag håller en hög kvalitet, säger Strömmer.

– En del av arbetet är redan i gång. Inom ett år bör man kunna efterhöra vad det här har fått för faktiska resultat, fortsätter Strömmer och tillägger att alla banker inte kommer att använda verktygslådan på samma sätt.

Johanna Hållén är bekymrad gällande Strömmers tidshorisont.

– Det är alldeles för lång tid med tanke på hur många som blir lurade under ett år. Då hinner ytterligare en stor grupp bankkunder bli lurade, säger hon.

Hemläxa inom polisen

Björn Sidenhjärta, gruppchef på bedrägerisamordningen i polisregion Mitt, ser att förslagen har stor potential. Han tror extra mycket på att man som bankkund själv ska kunna välja vilka funktioner man vill ha.

– Har jag bara ett vanligt köpmönster, jag går och handlar på Ica en gång i veckan eller liknande, då har jag inget behov av att skicka iväg hela min förmögenhet på fem minuter, säger Sidenhjärta och framhåller att även polisen och Åklagarmyndigheten har en stor hemläxa att göra inom området.

Följ ämnen i artikeln