Oroande signaler om granbarkborren

Patrik Dokk/TT

Publicerad 2022-05-01

En granbarkborre i färd att gräva sig ned i en gran. Arkivbild.

Vinterns stormar har fällt många träd. Det oroar inför granbarkborrens svärmning, som väntar runt hörnet.

– Jag har ingen bra magkänsla, men hoppas att jag har fel, säger Matts Rolander, skadesamordnare vid Skogsstyrelsen.

Granbarkborren har sedan den torra, varma sommaren 2018 varit ett stort problem för skogsägare. Den orsakar varje år flera miljarder kronor i ekonomiskt bortfall.

Den trivs som bäst i fällda träd. I vintras blåste det rejält, inte minst då ovädret Nora och stormen Malik drog fram, och många träd fälldes.

Bara i samband med stormen Malik skadades över två miljoner kubikmeter skog.

Skadesamordnare vid Skogsstyrelsen försöker mäta hur många kubikmeter vindfällda träd det rör sig om med hjälp av bland annat drönare. Någon tydlig bild finns inte i nuläget, men i Götaland och Svealand tror man att det är fler vindfällen än vanligt.

Svår uppgift

Att få en överblick och sedan få undan vindfällda träd är lättare sagt än gjort för skogsägarna.

– Vi har precis uppmanat dem att gå ut och leta. Men det är jättesvårt. Det är svårt att hitta dem och om det kanske bara är några stycken är det ekonomiskt olönsamt att ta bort dem, säger Mats Carlén, skadesamordnare i region Syd.

Matts Rolander, skadesamordnare i region Mitt, är inne på samma linje. Den 1 juli ska skogsägarna ha minskat mängden vindfällen till under tre kubikmeter per hektar skog.

– Det är ganska orealistiskt att tro att vi ska kunna nå ner på de nivåerna överallt, säger han.

Långsiktigt farligt

I mitten av maj tror Matts Rolander att borrens svärmning drar i gång på riktigt i Svealand. I Götaland lär det börja något tidigare.

Även om det kan vara dyrt att rensa skogen på fällda träd är det långsiktigt farligare både för skog och ekonomi att låta granbarkborren sprida sig.

– På lång sikt är det riktigt allvarligt. I det värsta scenariot, om vi ska byta träslag från tall och gran som är de ekonomiskt viktiga träslagen i Sverige, och börja med andra träslag är det dyra investeringar, säger Rolander.

Klimatförändringar och extremväder har ökat spridningen av insekter som granbarkborren. Före 2018 utgjorde granbarkborren inget stort problem i Sverige, säger Matts Rolander – som nu önskar sig en kall och regnig sommar.

– I så fall behöver det kanske inte bli så farligt, säger han.

Följ ämnen i artikeln