Matbudsföretag hotas med vite

Uppdaterad 2022-12-10 | Publicerad 2022-12-09

Ett av Wolts matbud.

Matbudsföretagen Wolt och Bolt hotas med vite om 200 000 kronor vardera av Arbetsmiljöverket om de inte förbättrar arbetsmiljön.

Företagen har överklagat.

För att undvika vitet måste företagen göra riskanalyser och andra nödvändiga åtgärder kopplade till arbetsmiljön, rapporterar Transportarbetaren.

Men företagen, som behandlas i två separata ärenden, motstrider verkets beskrivning i grunden.

Bolt och Wolt menar att personerna i fråga inte alls är anställda hos företaget, utan att de är egenanställda alternativt enskilda näringsidkare och därmed själva skyldiga att se om sin arbetsmiljö.

Arbetsmiljöverket anser att de ska räknas som anställda oavsett vad företagen själva kallar det.

”Arbetsmiljöverket har antingen inte förstått hur plattformen fungerar eller också baserat sitt beslut på felaktiga slutsatser av rådande omständigheter”, skriver Wolts driftchef Richard Lindeen i ett mejl till Transportarbetaren.

Bolt och Wolt verkar inom den så kallade gigekonomin och arbetet som utförs brukar kallas plattformsarbete. Foodora, ett annat populärt matbudsföretag, tecknade i fjol kollektivavtal efter en längre förhandling med Transportarbetarförbundet. Oklarheterna kring gigföretagens verksamheter har lett till en rad tvister runt om i världen.

Matbud från Bolt.

Följ ämnen i artikeln