”Ericssons vinst bättre än väntat”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-02-02

26 miljarder – så stor blev Ericssons vinst för 2006.

Under det fjärde kvartalet blev vinsten 9,7 miljarder kronor, vilket var bättre än väntat enligt e24:s expert Lars Frick.

– Förväntningarna var höga och vd Carl-Henric Svanberg hade flaggat för bra siffror, så det gällde ju att leverera.

Lars Frick, e24.

Många väntade med spänning på Ericssons sista kvartalsrapport för 2006. Carl-Henric Svanbergs löfte om en god avslutning på året, gjorde att förväntningarna sköt i höjden.

– Det är ovanligt att man ger sådana löften. Det kan bli svårt att överträffa prognosen och då kan det slå tillbaka negativt. Man måste kunna leverera. Men trots det lyckades Svanberg slå prognoserna och Ericssons vinst blev bättre än väntat, säger Lars Frick till aftonbladet.se.

En ny tid

Samtidigt har skeptiska röster höjts som menar att Ericsson inte nått ända fram.

– Det finns många saker som är sämre än väntat eller som ligger i linje med marknadens förväntningar. Det är svårt med ett bolag som har gått jättejättebra. Någonstans kommer en tid när man inte kan pusha resultatet längre, säger Helena Nordman-Knutsson, telekomanalytiker på Öhman Fonkommission, till TT.

– Det här ska vara deras finaste kvartal. Bättre än så här blir det inte.

Bra marginaler

Men enligt Lars Frick ser lönsamheten stark ut, vilket borgar för en stabil framtid.

– Marginalerna är väldigt bra. Backar man bandet ett år så pratade man om att sälja fler tjänster, vilket många uppfattade som negativt. Men nu har man visat att man kan hålla marginalerna uppe trots det.

Hur kommer Ericsson-aktiens värde påverkas av rapporten?

– Innan Svanberg pratade om att det skulle bli en stark avslutning så fanns det viss osäkerhet och skepsis mot aktien . Förtroendet kan kanske återvända lite nu med en liten kursuppgång och ett ökat förtroende.

Extern länk:

Läs mer:

Susanna Vidlund, TT

Följ ämnen i artikeln