Byggnadsbas ny LO-ordförande: "Ska ge allt"

Petra Hedbom/TT

Anna Hansson/TT

Publicerad 2024-05-18

Johan Lindholm väljs till ny ordförande under LO:s kongress på Waterfront i Stockholm.

Byggnadsbasen Johan Lindholm väljs till ny ordförande för LO efter Susanna Gideonsson. Kongressen röstade ja till rungande applåder.

– En helt otrolig känsla, säger Lindholm.

Lindholm, 60 år, kommer från en post som ordförande för Byggnadsarbetareförbundet.

– Jag vet vilken roll jag blivit vald till och jag kommer ge allt för att flytta fram positionerna i livet och i arbetslivet för arbetare i hela Sverige.

Nuvarande ordförande Susanna Gideonsson meddelade i januari att hon inte ställer upp för omval. LO:s valberedning hade presenterat Pim van Dorpel som sitt förslag men i torsdags kväll, dagen innan kongressen inleddes, meddelade han att han inte stod till förfogande.

Inte inkastad

På en pressträff efter valet på pingstafton får den nya ordföranden frågan hur det kändes att att bli ”inkastad” på posten med så kort varsel.

– Jag känner inte att jag blev inkastad. Den här federationen behöver en stark ledning och styrelse som vill förändra saker. Jag känner mig väldigt stolt över att alla förbund står bakom mig.

– Men det blev inte så många timmars sömn.

Bland de frågor som Johan Lindholm pekar ut som viktiga är den om arbetslivsförkortning som kommer att ligga högt på agendan, liksom den om slopad karensdag.

Vill ni se lagstiftning om förkortad arbetstid?

– Vi i LO älskar kollektivavtalsförhandlingar och tror att det är den vägen vi måste gå om vi ska driva detta.

Gällande kollektivavtalskonflikten med Tesla, där IF Metall gick ut i strejk i höstas, säger den nyvalde ordföranden:

– Tesla är i Sverige och i Sverige har vi kollektivavtal. De borde tecknat det för längesedan.

Behöver bli fler

Som ordförande för Byggnads har Lindholm drivit frågan om att få bort kriminalitet från branschen. Det är något han vill fortsätta med. Att organisationsgraden – andelen anställda som är med i facket – har sjunkit rejält under de senaste årtiondena ser han som ett problem.

– Vi ska bli fler, det är helt klart. Det tror jag vi lyckas med genom att vara ute och prata med folk och ha örat mot marken.

Johan Lindholm är född 1964 och uppvuxen i Södertälje söder om Stockholm. Han är i grunden snickare och har varit ordförande i Byggnads sedan 2012.

Lindholm säger under sitt första tal att han aldrig hade kunnat tänka sig att han skulle bli ordförande för LO när han som arbetare stod ”med hammaren i hand på arbetsplatser”.

– Det är det finaste uppdrag man kan få, säger han.

Johan Lindholm valdes av en enig valberedning och 14 eniga förbund, enligt valberedningens ordförande Tomas With. LO-kongressen fortsätter till och med måndag.