Merjas oro efter elsmockan: Kan tvingas flytta in hos sonen

”Hån mot vanligt folk”

Uppdaterad 2022-09-18 | Publicerad 2022-09-17

Merja Hellgren och hennes man kan bli tvugna att sälja huset i Borlänge och flytta in hos sonen – om det inte går att kapa elkostnaderna.

Nu förbereder paret sig för en vinter med minimal elförbrukning.

– Vi kan bli illa tvungna att sälja vår kåk och flytta in hos vår son. Det är inget man vill som 52-åring, säger hon.

Än så länge har Merja och Peter haft förmånliga elräkningar eftersom de har haft bundet avtal. Men den första oktober löper avtalet ut och går över i rörligt för att sedan bindas på nytt över vintern.

Vad det nya timpriset kommer att landa på vet de inte i dagsläget. Men mycket talar för att Sverige kommer att gå mot en rekorddyr vinter och det är inte klart hur det blir med högkostnadsskyddet som både Socialdemokraterna och Moderaterna har lovat sina väljare.

Inför övergången till det nya avtalet är parets oro stor.

– Det är fruktansvärt tufft. Jag vet inte hur man kan överleva när man redan har det knapert. När man redan är belånad, ska man ta mer lån då för att klara sig?

Merja är arbetslös sedan februari och letar jobb. Men än så länge är utsikten dyster.

Ryggproblem hindrar

Hon är utbildad undersköterska och kock men kan på grund av ryggbesvär och artros inte gå tillbaka till varken vården eller restaurangbranschen.

– Jag är över 50 och lever på a-kassa. Jag känner redan nu att det är åldersdiskriminering på arbetsmarknaden. Att skola om sig funkar inte. Vem vill ha en nyutbildad 55-åring? Det pratas om arbetslinjen och allt det där. Jag blir så arg.

Merja Hellgren bävar inför vinterns elräkningar.

Istället har Merja och Peter börjat förbereda sig för åtgärder som minimerar elkostnaderna i höst och vinter.

För att inte behöva använda elspisen har de köpt en vedspis som dessutom bidrar till att höja värmen i huset.

– Vi sätter just nu in en vedspis i källaren för att kunna laga mat på. Men då måste jag springa upp och ned för trappor, vilket kommer att ta väldigt mycket på kroppen. Sedan blir det till att knäskura och golvmoppa. Det kommer att bli så slitigt.

”Säljer av allt”

Under de kallaste månaderna förra vintern landade deras elräkning på cirka 6 000 kronor. Om årets fakturor blir högre kommer de inte ha något annat val än att flytta.

– Det beror helt på vad vår kostnad blir per kWh och det vet jag inte förrän oktober. Blir det som förra året klarar vi det men mer än så fixar vi inte. Vi säljer av allt vi kan sälja just nu. Vi har skaffat en mindre bil, vi gör allt bara för att få någon krona över.

Sedan två år tillbaka värmer paret upp huset med luftvattenpump. De har tittat på möjligheten att skaffa bergvärme och solpaneler men ingen av de lösningarna fungerar i deras hus.

”Hån mot vanligt folk”

Merja upplever att hon vänder ut och in på sig själv för att sänka levnadskostnaderna för att ha pengar över till vinterns räkningar. På grund av sjukskrivningar och arbetslöshet har hon inte heller något sparkapital att ta av.

Rusande elpriser som riskerar att fortsätta stiga under året oroar svenska konsumenter.

– När elbolagen sedan säger att man ska lägga undan 50 000… det är ett hån mot vanligt folk, säger Merja och syftar på uttalandet från Varbergs energi om att husägare bör ha en elbuffert.

Att sälja huset och köpa en billigare bostad är heller något alternativ.

– Efter att lån och skulder är avbetalda blir det inte mycket kvar, det är väldigt oklart om vi skulle ha råd med något annat.

Dessutom är Merja och Peter väldigt fästa vid sitt hus.

– Det är min lilla oas. Jag pysslar med tomatplantor här. Det är min grej. Att behöva sätta mig i en lägenhet eller hos min son, då kommer jag inte må bra.

Följ ämnen i artikeln