Svenskt företag prisas för vattenrening

TT

Publicerad 2020-12-10

Det svenska företaget Stockholm Water Technology prisas av EU-organet EIT för sin nya vattenreningsteknik. Arkivbild.

Rent vatten befaras snart bli en bristvara på många håll i världen. Ett svenskt företag prisas därför av EU-organet EIT för en ny vattenreningsteknik.

Att kunna rena vatten på ett effektivt väntas bli allt viktigare och nu har en unik vattenreningsteknik, som det svenska företaget Stockholm Water Technology har utvecklat, prisats av Europeiska institutet för innovation och teknik (EIT), ett EU-organ som arbetar för att stärka EU:s innovationsförmåga.

Företagets vd och en av dess grundare, Karthik Laxman Kunjali, har tilldelats priset EIT Public Award, en utnämning där allmänheten får rösta på sin favorituppfinning, skriver EIT i ett pressmeddelande. I år kom över 5 000 röster in via nätet. EIT Awards delas årligen ut i flera kategorier för innovationer inom klimat, energi och hälsa.

Stockholm Water Technology har i samarbete med Kungliga tekniska högskolan (KTH) utvecklat den nya vattenreningstekniken, som med hjälp av elektroder renar vatten från partiklar. Tekniken är enligt företaget effektiv och förbrukar lite energi, vilket gör att den kan användas både kommersiellt, i industrier och för hushållsvatten.

"Vi är oerhört tacksamma för att ha fått det här stödet och dessa möjligheter", säger Karthik Laxman Kunjali i pressmeddelandet.