Ryska banker hoppas på kinesiska betalkort

TT-AP-AFP

Publicerad 2022-03-06

Mastercard, Visa och American Express stoppar all verksamhet i Ryssland. Arkivbild.

Betalkortsföretagen Visa, Mastercard och American Express stoppar verksamheten i Ryssland. Nu vänder sig ryska banker till Kina i stället för att få hjälp med att kunna erbjuda kunderna betalsystem, skriver AFP.

Ryssar kan fortfarande använda korten i landet om de är utfärdade av ryska banker, men bara tills giltigheten löper ut. Däremot kan betalkorten inte användas för internationella transaktioner och därmed inte heller i näthandel med utlandet, uppger ryska centralbanken enligt den statligt kontrollerade nyhetsbyrån Tass.

”Vi måste agera efter Rysslands oprovocerade invasion av Ukraina”, skriver Visas vd Al Kelly i ett pressmeddelande. ”Det här kriget och det pågående hotet mot fred och stabilitet kräver på att vi svarar i linje med våra värderingar.”

American Express stoppar även verksamheten i Belarus.

Ryska banker söker därför andra vägar. Storbanken Sberbank siktar på att kunna erbjuda betalkort via det kinesiska betalkortssystemet Union Pay, meddelade banken i ett uttalande på söndagen. Även Alfa Bank och andra ryska banker planerar att följa efter.