Paradox släpper amerikansk studio efter flopp

TT

Publicerad 2023-10-18

Paradox och Harebrained Schemes skiljer sig. Arkivbild.

Svenska spelutgivaren och spelutvecklaren Paradox gör sig av med den amerikanska studion Harebrained Schemes, meddelar bolagen i ett pressmeddelande.

Paradox, som gjort sig känt som utvecklare av komplexa strategispel, köpte den Seattlebaserade studion 2018 för 7,5 miljoner dollar (enligt dåvarande dollarkurs cirka 66 miljoner kronor). Studions senaste spel ”The lamplighters league”, som släpptes under hösten, blev dock ett smärtsamt fiasko för Paradox och innebar en negativ resultatutveckling på 248 miljoner kronor för årets fjärde kvartal.

”Vi och HBS ledning har diskuterat vad som skulle hända efter lanseringen av 'The lamplighters league', men ett nytt projekt eller uppföljare i samma genre var inte i linje med våra planer för spelportföljen. Därför ser vi att en separation är den bästa vägen framåt”, säger Paradox operativa chef Charlotta Nilsson i ett pressmeddelande.

Harebrained Schemes operativa chef Brian Poel uppger att studion ”söker ny finansiering och nya partnerskap för en oberoende framtid 2024”.