Efter gasstoppet – till vintern rusar elpriset
Publicerad 2022-09-05
Elpriserna inför vintern rusar med 18 procent på måndagen.
– Det speglar vad man förväntar sig till vintern, det är lite hiskeligt, säger energiexperten Christian Holtz.
Däremot sjunker dagspriset något.
Priserna på den nordiska terminsmarknaden för el, det vill säga handel med framtidskontrakt, stiger med i genomsnitt 15 procent på måndagen jämfört med i fredags.
– Marknaden hade gått upp rätt mycket redan när Gazprom aviserade sitt tredagarsstopp. Nu kom det upp ytterligare en sväng, säger Christian Holtz, elmarknadskonsult på Merlin & Metis.
Prisuppgången gäller på terminerna som sträcker sig ett år framåt i tiden, men främst är det inför kommande vinter som priset har gått upp. Enligt Christian Holtz rör det sig om en extraordinär ökning sett i ett historiskt perspektiv.
– Men vi har blivit så avtrubbade av utvecklingen på elmarknaden de senaste månaderna, säger han.
För årets fjärde kvartal har priset stigit med 18 procent. I sydligaste Sverige handlas terminerna för drygt 4 kronor per kilowattimme inför vintern. I elområde 3, där Stockholm och Göteborg ingår, ligger priset på drygt 3 kronor.
”Det är lite hiskeligt”
För konsumenten tillkommer sedan ytterligare kostnader som energiskatt, moms och elnätsavgift på priset.
TT: Vad säger de här priserna?
– Framförallt speglar det här vad man förväntar sig till vintern, det är lite hiskeligt. Det kommer att bli en rejäl smäll för många elanvändare, för många har det inte sjunkit in än. Det kommer också innebära en stor förmögenhetsomfördelning mellan elanvändare och elproducenter, säger Christian Holtz.
Enligt Mats Persson, chef för den fysiska och finansiella elhandeln på Fortum, har priset förvisso rusat under dagen, men inte lika mycket som enligt farhågorna.
– Den produkt som är mest i fokus är produkten för nästa år, alltså 2023, där har uppgången nu fallit tillbaka till 3,7 procent. Ju längre fram man tittar desto mindre är uppgången, säger han och fortsätter:
– Uppgångarna vi ser nu är också mindre än de riktigt kraftiga uppgångarna vi såg för en dryg vecka sedan utan det är betydligt under de nivåerna.
Paniken uteblev
Fortum tittar också på närliggande marknader, som den i Tyskland samt på gaspriset.
– Där har det också stigit i dag, mer än i Norden. Men inte heller där har det blivit den panik som det enligt farhågorna kunde bli, säger han.
Enligt Mats Persson verkar det ryska gasstoppet därför inte ha kommit som någon större överraskning för marknaden.
– Marknaden verkar till viss del ha diskonterat det på förhand, säger han.
Regeringens likviditetsgarantier till energibolagen, som presenterades i helgen, påverkar enligt Fortum inte elpriserna direkt. Om det påverkar handeln på elmarknaden är enligt Mats Persson för tidigt att säga.
– Nästa steg är att Riksgälden ska kommunicera vissa tekniska detaljer. Det är några steg kvar innan marknaden faktiskt vet hur det kommer att fungera, säger han.
Samtidigt sjunker dagspriserna på elbörsen Nordpool för tisdagen något.
I SE4 och SE3, där Malmö, Göteborg och Stockholm ingår, ligger priset exklusive elnätsavgift och andra avgifter på 3:47 kronor per kilowattimme. I norra Sverige ligger priset på runt 1:40 kronor per kilowattimme.