Ving: Köp munskydd – eller kliv av

Åsa Johansson/TT

Publicerad 2020-06-11

Flera flygbolag har infört krav på att passagerare ska bära munskydd ombord. Nu ansluter även Ving. Arkivbild.

Charterbolaget Ving inför krav på att passagerarna ska bära munskydd, som måste tas med av resenären själv.

– Säkerhetsrutiner är till för att följas, säger Fredrik Henriksson, kommunikations- och hållbarhetschef för Vinggruppen i Norden.

Efter att EASA, The European Authority for Aviation Safety, infört riktlinjer för att passagerare och kabinpersonal ska bära ansiktsmask ombord på flygplan, har flera bolag infört det som krav. SAS har tidigare berättat att det numera är munskydd som gäller ombord på deras flygningar och nu följer Vings flygbolag Sunclass Airlines i samma spår.

I dagsläget har bolaget samtliga flygplan parkerade, i väntan på att myndigheter ger grönt ljus för att resa utomlands.

Betala för munskydd

– Vi har sett över alla delar av resan för att säkerställa och minimera alla riskmoment så långt det är möjligt, under flygresan, på hotellen och övriga delar av resan. Och det är i dialog med myndigheter, hotellen och flygbolag, säger Fredrik Henriksson till TT.

Kostanden för munskyddet är inget som bolaget tänker betala för, utan det är upp till varje passagerare att ta med ett eget. Glömmer man det ska det säkerställas att det kan köpas på flygplatsen. Fredrik Henriksson tror inte att bolag som erbjuder gratis munskydd kommer att ha konkurrensfördelar bland kunderna. Munskyddet ska med på resan helt enkelt.

– Det kommer nog vara genomgående hos de flesta flygbolagen och flygplatser i världen att det måste bäras. Det är för allas säkerhet att man har munskydd, säger han.

Nekas ombordstigning

Precis som att kraftigt berusade resenärer kan nekas ombordstigning kan även passagerare som inte vill bära mask få stanna på marken.

– Vi vill så klart inte neka folk att gå ombord om det skulle vara så, men munskydd ska bäras enligt myndigheternas riktlinjer. Jag tror inte detta kommer att vara något problem och det kommer finnas en förståelse för och vilja att följa de nya säkerhetsrutinerna.

Bolaget ser att antalet bokningar för resor under hösten och vintern stadigt börjar öka, men det är fortfarande färre antal än vad som bokades för hösten under samma period förra året.