Vattenfallchef enda svensk på klimattoppmöte

Olle Lindström/TT

Publicerad 2021-04-19

Vattenfalls vd Anna Borg. Arkivbild.

Statsminister Stefan Löfven är inte bjuden. Det är däremot Vattenfallchefen Anna Borg.

Hon är enda svensk på USA:s president Joe Bidens klimattoppmöte.

Runt 40 regeringschefer är inbjudna till Joe Bidens digitala klimatmöte senare i veckan, torsdag-fredag, ett slags förmöte inför FN:s klimatkonferens i Glasgow i november. Bland de inbjudna finns Rysslands och Kinas presidenter men även Danmarks och Norges statsministrar.

En viss uppståndelse blev det för några veckor sedan när det visade sig att Sveriges statsminister Stefan Löfven inte stod på listan. Det närmaste Sverige kommer är statliga Vattenfalls vd Anna Borg som sannolikt blir den enda som får hålla den svenska fanan uppe.

– Vi vet inte alla detaljer om vilka de andra deltagarna är för all information är inte släppt än, men det verkar som det är så, säger hon.

Kluster växer fram

Anna Borg är inbjuden som ett av fem företag, vilka de andra är säger sig Vattenfall inte veta ännu, att prata om Vattenfalls teknologi och affärsmodeller för att bidra till att få ner koldioxidutsläppen i industrin. Framför allt handlar det om projektet att tillverka fossilfritt stål ihop med LKAB och SSAB i norra Norrland.

– Jag tror också att det har att göra med att det växer fram ett kluster av industrier kopplat till det här, säger Anna Borg.

Om att Sveriges statsminister inte är inbjuden, säger hon:

– Jag har inga åsikter om vilka som är med på seminariet eller inte, men jag är väldigt glad för att Vattenfall får möjlighet att delta, säger Anna Borg.

Glad överraskning

En träff med presidenten, om än så bara digitalt, lär det dock knappast bli:

– Det tror jag inte, det kommer nog att vara en glad överraskning i sådana fall. Jag tror han är en upptagen man, säger Borg.

Följ ämnen i artikeln