Så ska Coop undvika konkurs

Publicerad 2013-08-30

Coop Sverige har det tufft.

För att klara sig måste matjätten spara 500 miljoner kronor.

I dag meddelade koncernen att man ska minska personalen med omkring 200 personer inom KF och Coops centrala organisationer

Coop Sverige ska spara 500 miljoner kronor under perioden 2013–2015. Det betyder att omkring 200 personer inom KF:s och Coops centrala organisationer ska bort men i själva butikerna planeras inga uppsägningar.

– Nu gör vi en besparing på överbyggnaden, säger Sundström som räknar med att kooperationens nya struktur på sikt ska spara ännu större summor.

Kooperationen har gjort gigantiska förluster i många år men Sundström tror att renodlingen till ett strikt dagligvaruföretag ska stärka koncernen.

Återbäringen kostar

Bättre samarbete i den komplicerade företagsstrukturen är det viktigaste verktyget. Och ett samarbetsavtal är nu klart mellan Kooperativa Förbundet och tio av de största föreningarna inom gruppen som totalt står för 95 procent av kooperationens omsättning.

En stor kostnadspost är återbäringen till kunderna som kostade koncernen 850 miljoner kronor förra året. Sundström räknar med att återbäringen blir kvar men sannolikt kommer utformningen att ändras och han vill inte gå in på om kostnaderna för återbäringen ska minskas.

– Men om man tar bara bort återbäringen och inte förbättrar i någon annan ända så blir det jättedåligt. Så där får man vara varsam, säger Sundström.

Sämre försäljning

Han vill inte gå in i detalj i hur bolagets ekonomi har utvecklats under det första halvåret. Sundström säger att resultatet är bättre än under första halvåret förra året.

– Men försäljningen har gått sämre och vi har tappat marknadsandelar, säger Sundström.

Samtidigt fortsätter Coop med processen att sälja av alla delar av koncernen som inte har med dagligvaruhandeln att göra. Fastighetsbolag och förlag med varumärken som Norstedt och Akademibokhandeln står på säljlistan men ännu har inga försäljningar genomförts.

Aftonbladet-TT

Följ ämnen i artikeln