Handelsbanken blankas mer än andra banker

TT

Publicerad 2023-12-13

Handelsbanken har gått sämre på börsen i år än andra svenska storbanker och aktien är dessutom betydligt oftare blankad än konkurrenternas aktier. Arkivbild.

Den svenska storbanken Handelsbanken – nyligen korad till Europas säkraste affärsbank – tillhör de mest blankade bankerna i Europa.

Bankens exponering mot krisande fastighetsbolag spökar, enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Bara en europeisk storbank – den italienska investmentbanken Mediobanca – har en större andel av sina aktier utlånade till blankare, som via låneupplägg satsar sina pengar på att aktien ska falla, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg med hänvisning till statistik från S&P Global Market Intelligence.

Exponering mot fastighetsbolag

Enligt Bloomberg kan den höga andelen blankade aktier i Handelsbanken förklaras av bankens stora exponering mot kommersiella fastighetsbolag i kris till följd av räntechocken. Men ytterligare en förklaring är de dystra prognoserna för svensk ekonomi som presenterats på senare tid, där många räknar med två år av recession – det vill säga minskad ekonomisk aktivitet.

Till det kommer den våg av konkurser som drabbat Sverige, med det största antalet konkurser på en månad sedan 1999 i oktober. Mycket av konkursvågen hänger ihop med tvärniten för den svenska byggsektorn, enligt byrån.

Handelsbanken tonar i en mejlad kommentar till TT ned kopplingen mellan andelen aktier som blankas och marknadens syn på risken för kursfall i aktien.

”Vi känner oss mycket trygga med vår kreditkvalitet. Vår uppfattning är att det inte behöver vara så att någon som blankar behöver tro att en aktie nödvändigtvis ska gå ned”, skriver Maria Lindblad, pressansvarig på Handelsbanken, i ett mejl till TT.

Sämre än branschindex i år

Lindblad tillägger att Handelsbankens aktie har utvecklats bättre än jämförbara banker på Stockholmsbörsen det senaste halvåret.

Sedan årsskiftet har dock Handelsbanken – vars aktie föll markant i samband med bankfrossan på börsen i mars – bara gått upp med 1,7 procent. Det kan jämföras med kurslyft på 12-13 procent för de svenska konkurrenterna SEB och Swedbank och ett lyft på 11,6 procent för aktier i finansbranschen på Stockholmsbörsen.

Följ ämnen i artikeln