De var inte beredda att avgå

Olle Lindström/TT

Publicerad 2023-04-11

Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv. Arkivbild.

Alectas styrelseordförande var beredd att avgå – men inte dess vice ordförande.

– Det har inte varit en fråga, säger Jan-Olof Jacke, till vardags vd för Svenskt Näringsliv.

– Nej, det har inte varit aktuellt, säger andre vice ordförande, PTK:s ordförande Martin Linder.

Det har varit en intensiv påskhelg för det krisande bolaget, berättar vice ordförande Jan-Olof Jacke. På måndagen avslutades den med ett styrelsemöte, där det beslutades att Alectas vd Magnus Billing offras för att återupprätta förtroendet för pensionsförvaltaren.

Alectas ordförande Ingrid Bonde berättar att hon var villig att ställa sin plats till förfogande. Om även Jan-Olof Jacke har haft samma tankar svarar han inte på, mer än att det inte har varit aktuellt.

– All vår energi går nu ut på hur vi återställer förtroendet för Alecta, säger han.

Felbeslut

Både Jacke och andre vice ordförande Martin Linder säger att hela styrelsen tacksamt tar emot att Bonde valt att fortsätta som arbetande styrelseordförande.

Om det egna ansvaret för Alectas 20-miljardersförlust i amerikanska banker – nischbanker som för några veckor sedan gick omkull och orsakade enorma aktieförluster – säger Jacke:

– Mitt ansvar är detsamma som den övriga styrelsens. Det finns all anledning att fundera på vad hade man kunnat göra annorlunda när sådant här händer.

Även Martin Linder tar på sig ansvaret som en del i styrelsen. Men styrelsen fattar inga operativa beslut om enskilda investeringar, säger han.

– Sedan blir vi så klart informerade. Men ansvaret för de här enskilda investeringarna, som jag tycker att man får betrakta som felbeslut – de besluten har fattats inom ramen för kapitalförvaltningen, inte i styrelsen.

TT: Ni hade ju kunnat säga åt er vd att se över de här investeringarna. Antar att det inte gjordes?

– Det vi har gjort nu är att vi har initierat en översyn av Alectas aktieförvaltning, så att det som hände inte händer igen, säger Linder.

Visste om investeringarna

Precis som den övriga styrelsen visste både han och Jacke om de skandalomsusade investeringarna i de amerikanska bankerna.

– Alla stora investeringar finns ju rapporterade. Men vår uppgift är inte att göra investeringsbedömningarna, det görs av den operativa organisationen, säger Jacke.

Aktieförvaltningschefen fick sparken för de dåliga affärerna. Varför då, när styrelsen visste om dem?

– Det var ett operativt beslut av vd, och det var också så att styrelsen stod bakom det beslut som vd tog, säger Jan-Olof Jacke.