Så lever Sveriges snålaste person

Publicerad 2021-07-27

Han är en framgångsrik entreprenör och vd – och skulle kunna leva i lyx.

Istället har Günther Mårder, 39, blivit känd som Sveriges kanske snålaste person.

Men epitetet ”snål” vill han vända sig mot.

– Jag är Sveriges mest ekonomiska person, säger han i podden ”Topp 1 i Sverige”.

Günther Mårder lever ett liv av kontraster. Den 39 år gamla vd:n för intresseorganisationen Företagarna är i stort sett ekonomiskt oberoende och han skulle kunna köpa precis vad han vill.

Men istället har han gjort sig känd som en sparare av rang. Han bor i ett hem inrett med saker som blivit bortskänkta och äter kollegornas rester till lunch.

Günther Mårder har vigt sitt liv åt att knipa igen kostnader på alla tänkbara sätt, berättar han i det tredje avsnittet av Aftonbladets podcast ”Topp 1 i Sverige”. Däremot ser han sig inte nödvändigtvis som snål, säger han till programledaren Mauri Hermundsson.

– Jag vänder mig emot ordet ”snålhet”. Utifrån mitt perspektiv är jag Sveriges mest ekonomiska person.

I Mauri Hermundssons Youtube-serie Uppdrag Mat visade Günther Mårder upp sitt hem, som är inrett med saker som skänkts bort.

Prutade hotellpriset varje dag på semestern

Prutande är något han gör ofta. I ”Topp 1 i Sverige” berättar Günther Mårder om när han på sin första utlandssemester förhandlade om rumspriset i hotellreceptionen varje dag.

Sparandet går ner på detaljnivå för att rädda varenda krona. Günther Mårder säger att man kan vänta med att sätta igång diskmaskinen till klockan 23 för att passa på när elpriset gått ner. Dessutom erkänner han en lite annorlunda vana i familjen.

– Tidigare hade vi en ordning där alla barnen stod i kö till badrummet och spolade inte förrän sista personen var färdig – så hade man sparat 3 av 4 spolningar.

Mauri Hermundsson och Günther Mårder.

”Har testat konsumtionsdrömmen”

Forskning säger att lycka har svag korrelation med konsumtion, menar Günther Mårder. Till Mauri Hermundsson berättar han även om sina egna erfarenheter från ett mer slösaktigt leverne.

– Jag har provat att leva i den konsumtionsdrömmen som många lever i. Jag har testat det, inte minst när det gäller dyra bilar, och jag vet att det kortsiktigt ger lycka. Men bara i en, två månader, sedan har det avtagit och blivit normalt, säger Günther Mårder.

 

Topp 1 i Sverige är en ny podcast från Aftonbladet med Mauri Hermundsson.

Vill du lyssna på det senaste avsnittet så hittar du det här under.