Ränteläge - för villadrömmen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2004-03-31

I morgon får Sverige den lägsta räntan sedan 1950-talet.

Är det sista chansen att binda bolånet? Guldläge att köpa drömvillan?

Aftonbladet har frågat sju experter.

i räntans tider Teppo och Catherine Puumala går i villatankar. I går kväll tittade de på ett hus i Skärholmen. "Det är riskabelt med en låg ränta för det gör att priserna går upp", säger Teppo som har beslutat sig för att inte binda lånet vid ett eventuellt köp.

Den har aldrig varit så låg som nu. Och i morgon når den nya rekordnivåer. Då väntas Riksbanken sänka styrräntan med 0,5 procentenheter. Experterna tror att reporäntan sänks till 2 procent.

Det borde alltså vara tidernas chans både att ta nya lån och bo billigare.

Historisk chans

- Visst är det en historisk chans. Å andra sidan ska man komma ihåg att inflationen är väldigt liten också, vilket innebär att effekterna tar ut varandra, säger Weje Sandén, chefredaktör för Veckans affärer.

Den låga räntan gör att allt fler köper drömhuset. Och med en brasklapp för skenande bostadspriser ger en majoritet av Aftonbladets experter grönt ljus för att slå till.

Samtidigt höjer privatekonomerna ett varnande finger mot överbelåning. Annika Creutzer, ekonom vid Skandiabanken, tycker att varje hushåll bör göra en budget för att skydda sig mot räntehöjningar:

Testa ekonomin

- Nu är det dags att göra en test av sin ekonomi. Klarar man en ränteuppgång eller att din partner blir arbetslös?

Trots det superlåga ränteläget ger bara två av Aftonbladets sju experter rådet att binda bolånet. Ett skäl till att avvakta är att flera bedömare tror på ännu en räntesänkning.

- Vi tror att det blir minst en sänkning till. Ekonomin är för långsam, säger Claes Hemberg, informationschef på Avanza.

Sara Milstead

Följ ämnen i artikeln