Kraftigt fall på bostadsmarknaden

TT

Publicerad 2022-11-21

Bostadspriserna backade markant i oktober. Arkivbild.

Bostadspriserna backade markant under oktober. För villamarknaden handlade det om ett fall på nästan fyra procent inom loppet av en månad.

I veckan väntas Riksbanken meddela ännu en kraftig räntehöjning. Det höga inflationsläget kombinerat med räntehöjningar sätter nu ytterligare press på bostadsmarknaden. HOX-index från Valueguard visar att bostadspriserna i riket sjönk med 3,0 procent på en månad och 5,9 procent under de senaste tre månaderna.

För bostadsrätter är fallet på en månad 1,6 procent medan fallet på villamarknaden är 3,8 procent.

”Att priserna gått ned ytterligare var väntat och vi bör räkna med att marknaden kommer vara fortsatt turbulent under en tid framöver”, skriver Andreas Moritz, vd på Skandiamäklarna, i en kommentar.

Justerat för säsongseffekter är nedgången något mindre, 2,1 procent i riket, men bostadsspekulanter får vara beredda på en fortsatt skakig marknad, säger Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar.

”Det osäkra omvärldsläget kommer att fortsätta påverka konjunkturen och hushållens ekonomi framöver. Många bostäder säljs runt utgångspriset och kraftiga budgivningar är mycket ovanligt. Tidigast under våren nästa år tror vi på en riktig återhämtning på bostadsmarknaden”, säger han i en kommentar.

Marknad1 månad3 månader12 månader
Sverige– 3,0%– 5,9%– 10,0%
Bostadsrätter Sverige– 1,6%– 2,9%– 7,9%
Villor Sverige– 3,8%– 7,5%– 11,1%
Källa: Valueguard