Delta Air Lines sänker vinstprognosen

Joakim Goksör/TT

Publicerad 2023-10-12

Kvartalssiffror från Delta Air Lines. Arkivbild

Det amerikanska flygbolaget Delta Air Lines – bland de första större bolagen på Wall Street att rapportera resultatet för årets tredje kvartal – sänker taket på sin vinstprognos för 2023.

Dyrare flygbränsle och större underhållskostnader än väntat tynger resultatet.

Det tredje kvartalet, där Delta Air Lines går bättre än väntat, präglas samtidigt av ökad efterfrågan på flygresor och en återhämtning för affärsresor.

Den justerade vinsten per aktie beräknas bli 6:00-6:25 dollar per aktie i år, enligt flygbolagets nya prognos. Tidigare låg prognosen på 6:00-7:00 dollar per aktie.

– Bränslepriserna har rört sig i betydande utsträckning mot oss under detta kvartal, säger koncernchefen Ed Bastian.

Försäljningen väntas öka med omkring 20 procent i år jämfört med 2022 års försäljning. Samtidigt sänks prognosen för rörelsemarginalen till omkring 11,5 procent från tidigare 12 procent.

För tredje kvartalet redovisar Delta Air Lines ett justerat rörelseresultat på 2:03 dollar per aktie. Det var bättre än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med 1:93 dollar per aktie, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

Försäljningen under kvartalet var 14,6 miljarder dollar, marginellt högre än väntade 14,5 miljarder.

För fjärde kvartalet räknar flygbolaget med en vinst på 1:05-1:30 dollar per aktie och en försäljningsökning på 9-12 procent. Det kan jämföras med snittprognoser på 1:11 dollar per aktie i vinst respektive en försäljningsökning på 10,8 procent.