Företag kan börja söka elstöd först 30 maj

Lars Larsson/TT

Publicerad 2023-02-20

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och finansminister Elisabeth Svantesson (M) meddelar nu att regeringens ambition är att företagen i södra och mellersta Sverige ska kunna börja söka elstöd den 30 maj, sju månader efter datumet i löftet i valrörelsen om en modell på plats den 1 november. Arkivbild.

Den 30 maj ska företag i södra och mellersta Sverige kunna börja söka elstöd. Det är det stöd som det skulle finnas en modell på plats för i november förra året, enligt löftet i valrörelsen.

Det handlar om uppemot 29 miljarder kronor från de så kallade flaskhalsavgifterna.

Regeringen skickar nu, enligt ett pressmeddelande, ut förslag på remiss. Ett gäller själva stödet, ett att Skatteverket ska få uppdraget att hantera ansökningar om det och att betala ut stödet.

Från den 30 maj ska företag i elområde 4 och 3, det vill säga i södra och mellersta Sverige kunna börja söka stödet.

Är ambitionen

Det är i alla fall regeringens ambition. Men det förutsätter att EU-kommissionen godkänner stödet, det vill säga att det inte bryter mot EU-reglerna för statsstöd. En ansökan går nu till kommissionen

Företagen i elområde 4 kan söka stöd med 79 öre per kilowattimme och företagen i elområde 3 med 50 öre per kilowattimme. Det finns ett tak på cirka 22 miljoner kronor, eller 2 miljoner euro för en mottagare.

Det avser perioden oktober 2021 till och med september 2022 och baseras på förbrukningen då.

”Många företag och organisationer drabbas hårt av energikrisen och höga elpriser. Vi går nu vidare med ett elstöd för att stötta bland annat företagen, som är Sveriges jobbskapare och utgör ryggraden i svensk konkurrenskraft och välfärd”, säger energi- och näringslivsminister Ebba Busch (KD) i pressmeddelandet.

Mycket försenat

I valrörelsens sista vecka i september förra året lovade de nuvarande regeringspartierna och stödpartiet Sverigedemokraterna att ett stöd, ett högkostnadsskydd mot höga elpriser för både hushåll och företag, skulle finnas på plats den 1 november.

”Det är ett gemensamt vallöfte” skrev Moderatledaren Ulf Kristersson i ett sms till TT den 2 september.

Men stöden har dröjt och stödet till företag har regeringen ansett sig tvingat att arbeta om sedan det första förslaget från Svenska kraftnät ändrades av Energimarknadsinspektionen, för att det skulle godkännas.

I veckan börjar uppemot 17 miljarder betalas ut till hushållen i södra och mellersta Sverige. Men för företagen ser det inte ut att kunna bli några pengar förrän i sommar eftersom stödet kan börja sökas först den 30 maj.

Snabbt och smidigt

”För att utbetalningen ska ske så snabbt och smidigt som möjligt föreslår vi att Skatteverket ska administrera och betala ut stödet. Det har en stor vana vid att hantera stöd till företag”, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) i pressmeddelandet.

Företag som får pengar för perioden ska ha stått på elavtalet den 17 november förra året. Skulder hos kronofogden kan inverka på hur mycket eller om stöd betalas ut.

I början av mars, den 6 mars, ska företag som kategoriseras som särskilt elintensiva kunna börja söka ett stöd avsett enbart för dem. Det kan vara gjuterier eller kemisk industri, till exempel, som har stor betydelse för industrin i övrigt. För dem finns cirka 2,4 miljarder i stöd att söka.

Följ ämnen i artikeln