Bonde: Erbjudit mig att avgå flera gånger

Olle Lindström/TT

Publicerad 2023-04-11

Alectas styrelseordförande Ingrid Bonde. Arkivbild.

Hon var högste ansvarig och villig att avgå, men övertalades att sitta kvar.

– Jag har flera gånger ställt min plats till förfogande, säger Alectas styrelseordförande Ingrid Bonde.

Hon vill klargöra att den sparkade chefen Magnus Billing inte har gjort något brottsligt. Inte heller har något nytt hänt den senaste veckan, från det att han fortfarande ansågs ha styrelsens förtroende.

Men förtroendet för Alecta är så pass allvarligt skadeskjutet att det behövs en nystart – och då måste Magnus Billing gå, lyder Ingrid Bondes förklaring.

– Vi har kommit fram till att vi behöver en ny ledning.

TT: Vad är ditt ansvar?

– Jag är självklart slutgiltigt ansvarig så jag har flera gånger ställt min plats till förfogande, men har uppmanats av styrelsen att fortsatt stödja genom att vara arbetande styrelseordförande. Det har förankrats bland överstyrelsens medlemmar att de står bakom den här lösningen. Och då har jag accepterat det, säger Bonde.

”Ett jättefint bolag”

TT: Du hade funderat på att avgå?

– Ja absolut, jag är slutgiltigt ansvarig. Jag har flera gånger erbjudit mig att avgå, säger hon.

TT: Är det viktigt att du är kvar när det är svajigt i ledningen? Det kan se ut som att bolaget är utan någon riktig riktning?

– Ja, det är det som är så olyckligt. Det här är ett jättefint bolag som har levererat den bästa avkastningen i fem-tio år.

Styrelsen sätter upp ramarna för investeringarna, den operativa ledningen gör sedan de enskilda bolagsinvesteringarna, som exempelvis i de tre amerikanska nischbankerna som rasade ihop och medförde förluster för Alecta på runt 20 miljarder kronor.

”En förtroendefråga”

TT: Kände styrelsen till de här investeringarna?

– Vi har absolut fått information om de investeringar som har gjorts.

TT: Varför får aktieförvaltningschefen gå om alla visste om det här? Har hon gjort något fel eller är det också en förtroendefråga?

– Ja, det är en förtroendefråga. Det har skett investeringsbeslut i förvaltningen som har lett till stora förluster. De förlusterna har lett till en förtroendeproblematik som vi som bolag måste hantera.

Aktieförvaltningschefen var den första som fick sparken, innan nu också vd Magnus Billing avskedades på tisdagen.