Svenska blöjtillverkaren lämnar Ryssland

Lisa Svensson/TT

Publicerad 2023-06-10

Svenska Essity äger flera välkända varumärken.

Essity säljer verksamheten i Ryssland, skriver företrädare för företaget. Beskedet kommer efter att blöjtillverkaren svartlistats för sin verksamhet i landet.

Libero, Tork och Libresse är tre av flera välkända varumärken som ligger under svenska Essity som nu har svartlistats i ett projekt som leds av Kiev School of Economics och volontärer. Projektet listar företag som bedriver handel i Ryssland. I bedömningarna sker samarbete med flera departement i den ukrainska regeringen.

Essity har fabriker i Lilla Edet, Mölnlycke och Falkenberg, men även tre fabriker i Ryssland.

Förra våren gick Essity ut med information om att de inom två veckor skulle lämna Ryssland, men så blev det inte. Istället ökade de sin försäljning i Ryssland med 800 miljoner, enligt årsredovisningen.

I ett pressmeddelande på lördagsförmiddagen skriver bolaget att man avyttrar sin verksamhet i Ryssland. Essity har tecknat avtal med en köpare och transaktionen har godkänts av ryska myndigheter, skriver företaget.

”Transaktionen förväntas avslutas vid erhållen slutlikvid under andra kvartalet 2023”.

TT har tidigare rapporterat att den amerikanska livsmedelsjätten Mondelez, som bland annat äger Philadelphia och Marabou, finns med på ukrainska myndigheters svarta lista. Sedan dess har flera organisationer och företag bojkottat produkterna.

Rättad: I en tidigare version beskrevs missvisande vem som svartlistat Essity.