Sanktionspaket utan olja?

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2022-05-13

Månen stiger över en bensinstation utanför Moskva. Inom EU går det trögt för försöken att stoppa importen av rysk olja. Arkivfoto.

Fortsatt motstånd från Ungern kan tvinga EU att vänta med sitt stopp för den ryska oljan, för att åtminstone få igenom övriga delar av sitt nästa sanktionspaket.

Dag efter dag har gått sedan EU-kommissionen presenterade sitt förslag om det sjätte paketet med sanktioner mot Ryssland med anledning av deras krig i Ukraina.

Något klartecken från de 27 medlemsländerna har dock inte gått att få – främst på grund av Ungern.

Premiärminister Viktor Orbán och hans regering motsätter sig envist ett stopp för import av rysk olja, med hänvisning till att det skulle slå alltför hårt mot landets energiförsörjning. Stärkt av sin klara seger i det ungerska parlamentsvalet i början av april sätter Orbán hårt mot hårt.

Resultatet kan bli att oljedelen tills vidare ställs åt sidan.

– Det funderas på att dela upp paketet så att vi kan enas om 90 procent av det och gå vidare med allt utom oljeförbudet. Det är frustrerande att vi inte kan fortsätta med det som vi är överens om. Så varför inte vara pragmatiska och och fortsätta energidiskussionen senare? säger en EU-diplomat till nyhetssajten Politico Europe.

EU-kommissionens förslag är att all import av rysk råolja ska stoppas om sex månader och att därefter stoppa även bensin och andra raffinerade produkter från och med årsskiftet. Ungern, Slovakien och även Tjeckien uppges i sin tur ha blivit erbjudna olika former av undantag.

För att driva igenom sanktionerna i EU krävs att alla medlemsländer säger ja.