Biacores aktie rasar efter rapport

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-07-19

Ned 16 procent på 45 minuter – vd avgår

Biacores aktie rasar under förmiddagen på Stockholmsbörsen. Orsaken är bolagets kvartalsrapport, som presenterades på morgonen. Efter 45 minuters handel hade aktien gått ned med 16 procent, uppger TT.

Biacore gjorde en förlust på 0:23 kronor per aktie under andra kvartalet jämfört med en vinst på 2:75 motsvarande kvartal 2003. Försäljningen sjönk med 25 procent till 107,3 miljoner kronor.

Biacore beskriver utsikterna för 2004 som osäkra.

”Mot bakgrund av den minskade försäljningen under de senaste sex månaderna räknar Biacore inte med att försäljning och vinst per aktie för helåret 2004 kommer att nå upp till fjolårets nivåer”.

Vd avgår

På morgonen meddelades också att bolagets vd Ulf Jönsson lämnar sin befattning som vd med omedelbar verkan. Han avgår också ur bolagets styrelse.

Till ny vd och koncernchef har styrelsen utsett Erik Walldén, för närvarande chef för marknadsföring och affärsutveckling inom bolaget.

Skälet till att Jönsson slutar är, enligt styrelsen, att bolaget bör ändra inriktning och bli mer kommersiellt, heter det i ett pressmeddelande från Biacore.

”Inte tillräckligt kommersiellt”

Den kraftiga försäljningsnedgången under det andra kvartalet för Biacore beror inte bara på yttre svårigheter på marknaden utan också på att bolaget inte varit tillräckligt kommersiellt, enligt företagets styrelseordförande Lars-Göran Andrén.

– Och införandet av en ny företagskultur måste börja uppifrån. Därför byter vi vd. Från och med nu ligger fokus på marknadsföring och försäljning, säger han.

Den avgående vd:n får sex månaders uppsägningstid och två årslöner i avgångsvederlag. Vd-bytet kommer att kosta företaget 10 miljoner kronor.

En annan förklaring till företagets problem är att universiteten i Japan inte köper in någon dyrbar teknisk utrustning på grund av en omorganisation.

– Det slår givetvis hårt mot vår verksamhet och det är oklart hur länge den här omorganisationen ska pågå, säger Lars-Göran Andrén.

TT

Följ ämnen i artikeln