Bopriserna rusar uppåt

Uppdaterad 2017-03-14 | Publicerad 2015-01-16

Samtidigt som inflationen är obefintlig fortsätter bopriserna att stiga kraftigt. Priserna på villor och bostadsrätter steg med nio procent förra året.

Enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik stannade prisökningen av något i slutet av året. Det så kallade Hox-index från Valueguard, som tar hänsyn till viken typ av bostäder som säljs, visar att ökningen låg strax över nollstrecket, på 0,3 procent, mellan november och december.

Men när 2014 summeras kan man se att såväl villa- som bostadsrättspriserna ökade med nio procent, enligt Mäklarstatistik.

Det är något av ett trendbrott. De senaste åren har bostadsrätter stigit betydligt mer än villor.

– Det är naturligt att villor hämtar ikapp något förr eller senare. Treor och fyror ligger nu så högt i pris att en familj kan få en villa för nära nog samma pris, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Mäklarstatistik.

Priserna på fritidshus steg under året med fem procent.

"Kan inte fortsätta"

Han tycker att den fortsatta prisökningen är anmärkningsvärd.

– Framförallt på bostadsrätter har vi sett tvåsiffriga ökningar, eller nära det, under flera år, samtidigt som vi har haft låg inflation. Det kan ju inte fortsätta i all oändlighet, säger han.

Rapporterna från mäklarkåren pekar också på ett fortsatt högt tryck på marknaden, fortsätter han.

– Och ett till synes minskat utbud, vilket också driver på priserna. Men det handlar om att omsättningshastigheten är snabbare än för ett eller två år sedan.

Fler bostäder till salu

Det finns olika sätt att mäta hur många bostäder som är till salu. Ett är att titta på hur många annonser som ligger ute vid en viss tidpunkt. Ett annat är att se hur många bostäder som kommer ut på marknaden under en längre period.

– Det kom ut fler bostadsrätter under andra halvåret förra året, jämfört med samma period året innan. Men utbudet vid varje tidpunkt var ändå lägre, säger Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet.

TT