Billigare el och mindre svängningar i mars

Olle Lindström/TT

Publicerad 2024-04-03

Billigare elräkning i mars än samma månad i fjol. Arkivbild.

Omkring en fjärdedel billigare än i fjol. Och inte en enda dag med ett elpris över en krona per kilowattimme.

Så kan mars månad summeras. Elpriset svänger inte lika kraftigt längre.

Mellan 57 och 63 öre per kWh (kilowattimme) blev det genomsnittliga elpriset i mars, enligt elbörsen Nord Pool. Det högre priset avser södra Sverige, men skillnaderna var ovanligt små.

I mars i fjol kostade elen mellan 56 och 90 öre per kWh, dyrast i söder.

Precis som prisskillnaderna var ovanligt små under den gångna månaden – var topparna också få. Inte en enda dag kostade elen över en krona/kWh, i något av de fyra elprisområdena. Man får backa till juli 2023 för att hitta en månad med bara tvåsiffriga ören som högsta genomsnittligt dagspris, enligt TT:s genomgång.

Å andra sidan saknas de riktigt billiga dagarna, med ibland minuspriser eller bara något enstaka öre/kWh när det blåser som mest. Februari hade exempelvis flera dagar med superbillig el, och blev därför också en månad med lägre snittpris än i mars.

Det genomsnittliga månadspriset ligger till grund för alla de hushåll som har rörligt elpris (inte timavtal), vilket är det vanligaste elavtalet. Ovanpå börspriset tillkommer elbolagens påslag, elskatt, moms och elnätsavgift på över en krona per kilowattimme.