Regeringen vill höja bolånetaket

Johanna Ekström/TT

Publicerad 2024-01-25

Finansminister Elisabeth Svantesson (M), finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) och infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) under pressträff om åtgärder för att minska överskuldsättning.

Regeringen presenterar två förslag för att komma åt överskuldsättningen. Bland annat vill man se över ränteavdraget för blancolån samt höja bolånetaket.

– Lån behöver absolut inte vara dåligt, att finansiera ett bostadsköp med lån är till exempel rimligt, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) på en pressträff och fortsätter:

– Men det som är mer bekymmersamt är skulder för till exempelvis konsumtion, att man lånar till att handla kläder på nätet eller är fast i ett spelmissbruk, säger hon.

Därför remitterar regeringen nu ett förslag som går ut på att trappa ned ränteavdraget för blancolån. Förslaget ska ligga till grund för budgetförhandlingarna och innebär att ränteavdraget ska vara helt utfasat den 1 januari 2026.

Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) understryker att det inte handlar om att trappa ned ränteavdragen generellt, utan de kommer att vara kvar för för lån med säkerheter i form av till exempel bostad, båt eller bil.

– Ränteavdragen är mycket betydelsefulla för hushållen, att ta bort eller trappa av dem skulle vara väldigt dyrt för hushållen, säger han.

Utöver det vill regeringen att Finansinspektionen ska se över om bolånetaket ska höjas från 85 till 90 procent. Det för att bolånetagare inte ska ”toppa upp” sina lån med blancolån.

– Efter bolånetakets införande såg vi en snabbare tillväxt i blancolånen, säger Niklas Wykman.

Följ ämnen i artikeln