Banker redovisar bara del av fonders utsläpp

TT

Publicerad 2021-11-23

Det blir svårare att jämföra olika fonders klimatpåverkan när inte alla företag redovisar på samma sätt. Arkivbild.

Det finns stora brister i hur storbankerna redovisar fonders koldioxidutsläpp. Bankernas redovisningar inkluderar bara en bråkdel av företagens utsläpp, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Enligt de svenska storbankerna Handelsbanken Swedbank och SEB (Nordea har inte redovisat ännu) minskar utsläppen i deras fonder kontinuerligt. Handelsbanken uppger exempelvis för radion att deras minskning är uppemot 30 procent sedan 2017.

Men Ekots granskning visar att bankerna bara inkluderar en bråkdel av företagens utsläpp i sin redovisning. Det som saknas är utsläppen som orsakats av material som ingår i företagens produkter och de utsläpp som orsakas när produkterna används, exempelvis när bensin förbränns i bilar.

För många branscher, bland annat bilindustrin, telekomindustrin och livsmedelsindustrin utgör de indirekta utsläppen, som kallas ”Scope 3” på fackspråk, långt över 90 procent av utsläppen.

Hur bankerna redovisar i dagsläget gör det mycket svårare för de sparare som vill jämföra hur olika fonder påverkar klimatet. Anledningen till att dessa utsläpp inte alltid är med beror på att det saknas en tydlig standard för hur de ska rapporteras – vissa företag rapporterar, andra inte.

– Det är absolut en brist och det här är verkligen något som vi vill att företagen och vi själva ska bli bättre på, att redovisa hela kedjan av utsläpp, säger Elisabet Jamal Bergström, hållbarhetschef på SEB investment management.