G20-mötet avslutat utan samlat uttalande

TT-AP-AFP

Publicerad 2022-07-16

G20-mötet hölls på den indonesiska ön Bali.

Ukrainakriget kom att överskugga den G20-sammankomst som har hållits i Indonesien. När mötet avslutas görs det utan någon gemensam kommuniké med ståndpunkter, vilket är brukligt.

Mötets värd, Indonesiens finansminister Sri Mulyani, förklarar det med att alla inblandade parter var på det klara med att mötet skedde i en ”väldigt utmanande och svår situation sett till de geopolitiska spänningarna”.

Indonesien kommer självt att gå ut med en kommuniké inom kort, där det ska framgå vilka områden som mötesdeltagarna hade svårast att enas inom. Viss enighet fanns ändå, enligt Indonesiens centralbankschef Perry Warjiyo:

– Det finns ett åtagande hos G20 för en välkalibrerad makroekonomisk politik som möter inflationen och den avstannande tillväxten.

När samtal inleddes på fredagen anklagade USA:s finansminister Janet Yellen Ryssland för att ensamt ha orsakat alla de negativa konsekvenser som kriget i Ukraina har på den globala ekonomin. Hon fördömde ”förlusten av oskyldiga liv och de pågående mänskliga och ekonomiska konsekvenser som kriget orsakar världen över”.

Kanadas finansminister Chrystia Freeland beskrev den ryska delegationens närvaro vid mötet som att ”låta mordbrännare ansluta sig till brandkåren”.

Ryssland uppges ha avfärdat alla sådana anklagelser och i stället riktat skulden mot de sanktioner som västvärlden har infört mot Ryssland med anledning av kriget.