Stellantis och LG bygger batterifabrik i Kanada

TT-AP

Publicerad 2022-03-24

Stellantis växlar upp batteriproduktionen. Arkivbild.

Den europeiska biltillverkaren Stellantis samarbetar med sydkoreanska LG för att bygga en stor batterifabrik i kanadensiska Windsor.

Bolagen har åtagit sig att tillsammans satsa 5 miljarder kanadensiska dollar (drygt 37 miljarder kronor) som ska förse Stellantis elbilar i Nordamerika med batterier.

– Det är en den största investeringen någonsin i bilsektorn i vårt lands historia, säger industriminister François-Philippe Champagne.

Fabriken ska börja producera redan 2024, och så småningom ha en produktionskapacitet på över 45 gigawattimmar och ge 2 500 arbetstillfällen.

Stellantis bildades i januari förra året när Fiat-Chrysler och Peugeot slogs ihop. Bolagets vd Carlos Tavares räknar med att sälja fem miljoner elfordon i USA och Kanada mot slutet av årtiondet.

– Totalt kommer vi att förlita oss på fem gigafabriker, tillsammans med ytterligare leveransavtal, för att nå vår planerade batterikapacitet av 400 gigawattimmar till 2030, säger han.

Förutom i Kanada ska Stellantis bygga batterifabriker i Frankrike, Tyskland och Italien.

LG meddelar också att man ska satsa motsvarande 11 miljarder kronor i en batterifabrik i amerikanska Arizona. Batterierna ska användas till elfordon och trådlösa verktyg.