Klart: Vattenfall säljer halva vindkraftsparken

Joakim Goksör/TT

Publicerad 2024-04-22

Vindkraft nära Öresundsbron. Arkivbild.

Den statliga energikoncernen Vattenfall har sålt 49 procent av aktierna i de tyska vindkraftprojekten Nordlicht 1 och 2 till den tyska kemijätten Basf.

Priset på aktierna är inte känt. Men det handlar om en miljardaffär.

Den stora affären är en fördjupning av ett redan etablerat samarbete mellan Basf och Vattenfall. Det ger fossilfri elförsörjning av stora kemiska produktionsanläggningar, inte minst kring Ludwigshafen, Tyskland, skriver avtalsparterna i ett gemensamt pressmeddelande.

”Tillsammans med vår mångåriga partner Vattenfall skapar vi förutsättningar för att nå våra mål för 2030 om 25 procent lägre utsläpp jämfört med 2018”, säger Martin Brudermüller, vd för Basf, enligt pressmeddelandet.

Basf köpte 2021 in sig i Vattenfalls stora nederländska vindkraftpark Hollandse Kust Zuid på 1,5 gigawatt. Den gången fanns den tyska försäkringskoncernen Allianz med i affären också.

Hur mycket Vattenfall får betalt för halva Nordlicht 1 och 2 är inte känt. Men det handlar troligen om ett par miljarder kronor.

När Vattenfall sålde brittiska Norfolk Offshore Wind Zone till tyska RWE i fjol var priset 963 miljoner pund (motsvarande cirka 13 miljarder kronor). Norfolk-anläggningarna är på 4,2 gigawatt. De anläggningar som Basf nu köper in sig i är på 1,6 gigawatt.

Följ ämnen i artikeln