Volvo Cars säger upp 1 300 i Sverige

Facket: ”Shit, vad hände här?”

Publicerad 2023-05-04

Volvo Cars säger upp 1 300 personer i Sverige.

En omorganisation pågår för att göra företaget mer kostnadseffektivt.

– Det var oväntat i det här läget, med tanke på att vi har en bra försäljning, säger Jörgen Olsson, fackordförande för Unionen, till Göteborgs-Posten.

Biltillverkaren Volvo Cars minskar antalet tjänster i Sverige till följd av den omorganisation som företaget genomgår, med målet att 2030 vara en ren elbilsproducent.

1 300 personer kommer därför att sägas upp. Majoriteten av dem finns i Göteborg, där Volvo Cars har en stor del av sin verksamhet.

Förhandlat med facket

Ungefär 1 100 tjänster kommer att minskas vid den globala operativa enheten Volvo Personvagnar AB i Sverige, och därför har man i dag förhandlat med facket och lagt ett varsel till Arbetsförmedlingen, står det i pressmeddelandet.

De återstående 200 tjänsterna ska identifieras när man gör en översyn av Volvo Cars olika legala enheter i Sverige.

De som arbetar inom bolagets bilproduktion kommer inte att påverkas i just det här skedet, uppger företaget i pressmeddelandet.

1 300 tjänster motsvarar ungefär sex procent av det totala antalet anställda i Sverige.

Volvo Cars vd  Jim Rowan.

– De kostnadsåtgärder vi vidtog förra året har börjat ge resultat inom några nyckelområden, så som materialkostnader, säger Jim Rowan, vd för Volvo Cars, i pressmeddelandet..

– Men det är tydligt att vi måste göra mer. Ekonomisk motvind, ökade råvarupriser och ökad konkurrens kommer sannolikt att förbli en utmaning för vår bransch under en tid.

”Shit, vad hände här?”

Göteborgs-Posten skriver att neddragningarna kommer som en överraskning för fackförbundet Unionens medlemmar.

– Det var oväntat i det här läget, med tanke på att vi har en bra försäljning och har ökat med tio procent jämfört med april förra året. Shit, vad hände här? Den såg vi inte komma riktigt, säger Jörgen Olsson, klubbordförande för Unionen på Volvo Cars, till tidningen.

– Det här en ledsam och jobbig situation för oss. Inte minst med tanke på att företaget gjorde en vinst på 6 miljarder under första kvartalet. Och så kommer detta, säger han också.

Han berättar även för GP att de fackliga förhandlingarna kommer att inledas på måndag, och att Unionen kommer att hävda sist in först ut.

Följ ämnen i artikeln