Kärnkraft kan avgöra europeiskt toppjobb

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2023-09-15

Kärnkraft spelar en nyckelroll när storländerna kämpar om nästa chef för Europeiska investeringsbanken, EIB.

Chefen får en viktig roll i att styra de tunga investeringarna när Europa tar ut riktning och fart mot framtiden.

Två huvudfavoriter finns till att efterträda tyske Werner Hoyer som EIB-chef från den 1 januari 2024. Båda är välkända, erfarna och ansedda som absolut kompetenta.

Margrethe Vestager var ekonomiminister i Danmark 2011-14 och har sedan dess varit flitigt uppmärksammad EU-kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor och de senaste åren även för digitaliseringen.

Nadia Calviño är ekonomiminister i Spanien sedan 2018 och dessförinnan en av de tyngsta finanstjänstemännen i Bryssel som generaldirektör för EU-kommissionens budgetdepartement.

Kärnkraft?

Möjligen avgörs striden när EU-ländernas finansministrar samlas till informellt möte i spanska Santiago de Compostela under fredagen och lördagen.

I vanlig ordning ligger mycket av avgörandet hos EU-bjässarna Tyskland och Frankrike.

De styrande i Paris är tydligt ute efter att styra EIB-pengar till investeringar i kärnkraft, något som Calviño anses mer öppen för än Vestager.

– Naturligtvis kommer vi att ställa vissa villkor för vårt stöd, säger en fransk diplomatkälla till nyhetssajten Politico Europe.

Fördel Calviño

I Tyskland har i sin tur de olika regeringspartierna olika kopplingar till kandidaterna. Finansminister Christian Lindner är liberal – precis som Vestager. Förbundskansler Olaf Scholz är socialdemokrat – precis som Calviño. Medan De gröna i allmänhet är starkt kritiska till atomkraft.

Lykke Friis, chef för danska tankesmedjan Europa, tror att stödet från Scholz får den tyska pendeln att svänga till Calviños fördel.

– Man ska komma ihåg att förbundskanslern har det sista ordet, säger Friis till nyhetsbyrån Ritzau.