Ryssland stoppar spannmålsexport

TT

Publicerad 2022-03-15

Både Ryssland och Ukraina är stora producenter av vete. Arkivbild.

Ryssland inför ett tillfälligt förbud mot export av spannmål till fyra före detta Sovjetrepubliker.

Stoppet görs för att säkra den inhemska försörjningen efter sanktionerna som riktats mot landet sedan Putins anfallskrig mot Ukraina.

”Ryssland inför ett tillfälligt förbud mot export av spannmål till länderna i den eurasiska ekonomiska unionen”, uppgav regeringens presstjänst i ett uttalande sent på måndagen.

Den Moskvaledda ekonomiska unionen består av flera före detta Sovjetrepubliker, däribland Armenien, Belarus, Kazakstan, Kirgizistan och Ryssland.

Restriktionerna inkluderar vete, råg, korn majs och ensilage. Vissa undantag görs, bland annat för de ryskstödda utbrytarområdena Donetsk och Luhansk i östra Ukraina.

Köpbegränsningar på socker

Även de flesta exporterna av vitt socker och rårörsocker har tillfälligt stoppats.

Stoppet görs ”för att skydda den inhemska livsmedelsmarknaden med tanke på situationen med externa restriktioner”, skriver den ryska regeringen.

De senaste dagarna har ryska stormarknader infört begränsningar för hur mycket kunder får handla av vissa produkter, inklusive socker.

Stor spannmålsproducent

Både Ryssland och Ukraina står för upp till 30 procent av världens veteproduktion och konflikten har redan påverkat de globala råvarumarknaderna, med ökade priser på spannmål.

Internationella valutafonden (IMF) varnade i måndags för att konflikten kan äventyra den globala livsmedelssäkerheten.