Miljonböter till stort spelbolag överklagas

TT

Publicerad 2020-06-10

Betsson har enligt Spelinspektionen begått allvarliga överträdelser under en lång tid. Arkivbild.

Det börsnoterade spelbolaget Betsson har enligt Spelinspektionen brutit mot flera regler under en längre tid. Myndigheten ger bolaget en varning och en sanktionsavgift på 20 miljoner kronor.

Betsson menar att det rör sig om missförstånd, och kommer att överklaga beslutet.

Spelinspektionen anser att Betsson har sålt värdebevis för spel på sin hemsida på Pressbyrån och 7-Eleven utan att ha registrerat butikerna som ombud, vilket strider mot spellagen. Betsson hävdar å sin sida att det inte rört sig om något spelombud, utan snarare varit ett sätt att nå nya kunder via försäljning av presentkort.

– Man har inte kunnat spela i de här butikerna, säger Betssons vd Pontus Lindwall.

Spelbolaget anklagas också för att ha erbjudit bonusar som sträckt sig under en längre tid via kortet Betsson Mastercard. Enligt spellagen får bonusar bara erbjudas för det första tillfället en spelare spelar. Även här menar Betsson att det handlar om ett missförstånd.

– Initialt tänkte vi erbjuda mervärden på de här korten, men sedan förstod vi att Spelinspektionen skulle se det som en bonus. Därför ändrade vi oss och har inte delat ut något mervärde alls, säger Pontus Lindwall.

Allvarliga överträdelser

Myndigheten skriver i sitt beslut att "det har varit fråga om flera allvarliga överträdelser" samt att de pågått "under en i sammanhanget relativt lång tid, mellan sex och tolv månader". Därför landar man i beslutet att dela ut 20 miljoner i sanktionsavgift.

– Spelinspektionen har missförstått vad som hänt, eftersom vi inte haft någon dialog. På andra marknader där vi har licens har vi en god dialog med myndigheterna, Sverige sticker ut genom att inte ha det. Det är tråkigt, säger Pontus Lindwall.

"Systematiska trakasserier"

Bolaget kommer nu att betala boten men kommer att överklaga beslutet och räknar med att få tillbaka pengarna. Pontus Lindwall är kritisk mot hur myndigheten hanterat både den här och andra situationen.

– Det börjar kännas som systematiska trakasserier mot oss från Spelinspektionens sida. Det känns inte som att de vill att vi ska finnas på marknaden, säger han.

TT: Är det inte bra med en tillsynsmyndighet som reagerar hårt på regelbrott?

– Det finns en poäng med det, men man går för långt. Det läggs ett väldigt fokus på att klippa till oss för det ena och det andra när det samtidigt finns andra, större problem, säger Pontus Lindwall och tar upp oreglerat spel hos bolag utan licens som ett exempel.

Efter beskedet har Betssons aktiekurs fallit med nästan fyra procent.