Fortum skriver kärnkraftsavtal med fransk jätte

TT

Publicerad 2022-12-08

EDF, ett av världens största energibolag. Arkivbild.

Energikoncernen Fortum har skrivit ett ramavtal med den franska energijätten Électricité de France (EDF) om att undersöka möjligheten att bygga ny kärnkraft i Sverige och Finland.

I ett pressmeddelande på sin hemsida skriver EDF att det gemensamma projektet både rör vanliga kärnkraftsreaktorer och småskaliga modulära reaktorer.

Expressen var först med att rapportera om avtalet.

I oktober inledde finländska Fortum en förstudie om förutsättningarna för att bygga nya reaktorer, med huvudsakligt fokus på mindre kärnkraftverk.

”Vi är glada över att samarbeta med Europas ledande kärnkraftsbolag, både inom ramen vår förstudie om ny kärnkraft i Norden”, säger Petra Lundström vid Fortum i pressmeddelandet.

EDF-toppen Vakis Ramany säger att bolagen tillsammans kommer att ”skapa möjligheter för framgångsrikt samarbete i Finland, Sverige och Europa”.

Det franska bolaget skriver att man har som mål att lansera en flotta av så kallade EPR-reaktorer runt om i Europa. Sådana reaktorer har utvecklats av bland annat EDF och är hittills bara i drift i Kina.

Det finska kärnkraftverket Olkiluotos flerfaldigt försenade tredje reaktor är av EPR-typ, och förväntas tas i drift i januari.

Enligt en av punkterna i det så kallade Tidöavtalet – överenskommelsen mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna – ska Sverige styra om energipolitiken och satsa på att bygga ny kärnkraft.

Följ ämnen i artikeln