Hård kritik mot norskt oljeförslag

TT-NTB

Publicerad 2023-01-24

En oljeplattform i Nordsjön. Arkivbild.

Flera norska oppositionspartier och en enad miljörörelse rasar mot att Norge planerar att leta olja i 92 nya block i bland annat arktiska Barents hav.

Beslutet bryter mot en överenskommelse om att freda orörda områden till 2025, menar de.

– Regeringen öppnar nu för oljeborrning inom den sårbara iskantszonen, där grunden för det mesta av livet i Barents hav bildas, säger Lars Haltbrekken, partiledare för Sosialistisk Venstreparti (SV).

Under budgetförhandlingarna i november 2022 drev Haltbrekkens parti igenom att det inte skulle ges några licenser för oljeutvinning i nya områden under hela mandatperioden. Områdena skulle alltså fredas till 2025.

Överenskommelsen var en stor seger för den norska vänstern, men tonades ned något av styrande Arbeiderpartiet som sade att de så kallade TFO-rundorna ändå var viktigare.

Norge delar ut licenser för olje- och gasutvinning i två rundor. Dels i det som kallas numrerade rundor för nya områden, som sker vartannat år, dels i det som kallas TFO-rundan som hålls årligen och gäller för redan exploaterade områden.

Nu meddelar regeringen att 92 nya områden ska inkluderas i TFO-rundan, trots att de ligger långt från närmsta bebyggelse. Beslutet får hård kritik från både Världsnaturfonden (WWF) och norska Naturvernforbundet, såväl som från flera partier vänster om styret.

– Vi har redan hittat mer fossil energi än vi kan utvinna om vi ska undvika katastrofala klimatförändringar, säger Sofie Marhaug, energipolitisk talesperson för Rødt.

– De försöker inkludera de här områdena i smyg. Vi kommer inte att acceptera det, säger Lars Haltbrekken.