Ödesveckor för Norwegian

Fanny Hällegårdh/TT

Publicerad 2020-03-13

Norwegians vd Jacob Schram.

Motgångarna staplas på varandra för flygbolaget Norwegian. Bolaget uppger nu att de behöver finansiellt stöd inom ett par veckor, annars är krisen nära.

Det norska flygbolaget Norwegian kommer att behöva permittera 5 000 anställda, vilket motsvarar nästan hälften av alla anställda. Det meddelar bolaget i en presskonferens under fredagen.

Hittills i år har Norwegians aktie rasat och tappat 85 procent av sitt börsvärde.

Men dagens besked om att göra sig av med halva personalstyrkan får aktien att stiga med omkring 6 procent.

– Det gör ont långt in i hjärtat att behöva trycka på knappen och permittera anställda motsvarande halva vår arbetsstyrka. Norwegian har förenat Norge och fört landet närmare världen, inte minst har det skapat många arbetstillfällen i Norge och bidragit till det norska samhället, säger bolagets vd Jacob Schram.

Det senaste året har Norwegian genomfört stora omstruktureringar och åtgärder för att minska sina kostnader.

Bland annat har bolaget sålt 24 flygplan och minskat flygkapaciteten med 15 procent jämfört med förra året, och det var innan coronavirusets effekter.

Vd:n påpekar att Norwegian just nu gör "absolut allt" för att ta sig igenom den största krisen i bolagets historia. Vd:n efterlyser nu mer kraftfulla åtgärder till flygindustrin, och det helst nu på direkten.

– Vi behöver omedelbara konkreta åtgärder som stärker likviditeten betydligt på kort sikt. Signalerna om att det jobbas med olika lösningar i nästa steg är helt avgörande. Vi ber att dessa kommer snarast, säger Schram.