Börsen backade för andra dagen i rad

TT

Publicerad 2023-03-08

Clas Ohlsons aktie rusade efter kvartalsrapport. Arkivbild.

Stockholmsbörsen backade för andra dagen i rad, om än i mindre grad än i tisdags. Breda OMXS-index stängde minus 0,1 procent.

Bland ledande Europabörser var onsdagens handel spretig.

Börshumöret fick sig en törn i tisdags, sedan USA:s centralbankschef Jerome Powell förklarat att det kan krävas oväntat stora räntehöjningar och en längre period än planerat med högre ränteläge för att få bukt med inflationen. Powell lade an samma ton i uttalanden dagen efter.

Majoriteten av aktierna på tungviktarlistan OMXS30 stängde på plus. Skogsbolaget SCA var i topp med en uppgång på 1,8 procent, tätt följt av telekombolaget Tele2 och gruvjätten Boliden – båda upp 1,7 procent.

I andra änden märks bland annat fastighetsbolaget SBB och medicinteknikbolaget Getinge, ned 1,6 respektive 1,3 procent.

Prylkedjan Clas Ohlson rusade uppåt 16,7 procent efter en kvartalsrapport som visade att rörelsevinsten rensat för engångsposter – bland annat från den viktiga julhandeln – hamnade över analytikernas förväntningar.

Lastbilstillverkaren Traton, som äger Södertäljebaserade Scania, fick inledningsvis ett rapportlyft, men backade i slutänden med 0,3 procent.

Bland ledande Europabörser var det blandat. DAX-index i Frankfurt ökade 0,6 procent, FTSE100-index i London steg 0,2 procent och CAC40-index i Paris sjönk 0,1 procent.