Rykten om U-sväng fick fart på pundet

TT

Publicerad 2022-10-13

Brittiska räntor sjunker kring rykten om U-sväng gällande budgetförslag. Arkivbild.

Brittiska räntor sjunker kraftigt och pundet stärks efter uppgifter om att regeringen kommer göra en U-sväng när det gäller de omdiskuterade skattesänkningarna.

Enligt nyhetsbyrån Bloomberg ska det pågå diskussioner om att dra tillbaka skattesänkningarna, men inget definitivt beslut har tagits ännu, i avvaktan på att finansminister Kwasi Kwarteng ska återvända till London från Washington.

Pundet stärktes så mycket som 1,8 procent gentemot dollarn, samtidigt som den den 30-åriga obligationsräntan sjunker 46 punkter till 4,36 procent.

Senare föll pundet tillbaka något, sedan högre inflationssiffror presenterats i USA.

Oro på finansmarknaderna

Brittisk ekonomi har den senaste tiden skakats efter att den nyvalda premiärministern Liz Truss lanserat ett ofinansierat skattesänkningspaket på 45 miljarder pund, motsvarande omkring 575 miljarder kronor.

Den så kallade minibudgeten har skapat oro på finansmarknaderna och fått den brittiska centralbanken att utvidga sina stödköp för att skydda pensionsfonder.

Pressas av partikamrater

Marknadsaktörer har varnat för att öka skuldbördan i det känsliga läget i ekonomin, som präglas av hög inflation. Oro finns för att investerare kan fly brittiska tillgångar i panik, och på så vis utlösa krasch på finansmarknaden.

Truss har vid upprepade tillfällen försvarat de föreslagna skattesänkningarna, som ska hjälpa till att öka tillväxten. Det handlar bland annat om att avbryta en planerad höjning av bolagsskatten från 19 till 25 procent i april.

Den nyvalda premiärministern pressas nu även av konservativa partikamrater som vill se att regeringen omprövar skattesänkningarna, skriver BBC.