Prisfall på bostäder dämpas: ”Tror på vändning nästa år”

Experter positiva trots nytt boprisfall

Publicerad 2022-09-08

Priserna på bostäder fortsätter att falla i landet som helhet.

Men fallet har dämpats och nu tror experter på en vändning.

– Om inget oförutsägbart händer bedömer jag att vi kommer se en nedåtgående trend fram till december och sedan en vändning, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Inflationen i kombination med räntehöjningar och höjda elpriser ligger fortfarande som en blöt filt över bostadsmarknaden.

I augusti sjönk priserna på både bostadsrätter och villor med 2 procent i Sverige, enligt nya siffror från Svensk Mäklarstatistik. Mest faller priserna i Stockholm. Där rasar villapriserna med 4 procent och bostadsrätterna med 3 procent.

Trots att bostadspriserna lyser rött syns en dämpning av prisfallet.

– Det fortsätter inte att sjunka i samma takt som tidigare. Sedan ska man såklart också komma ihåg att augusti generellt är en månad där priserna på bostäder brukar gå upp, säger Hans Flink, affärsutvecklingschef vid Svensk Mäklarstatistik.

”Kommer fortsätta – men inte lika brant”

Sett till året som helhet har priserna på bostadsrätter sjunkit med 4 procent. Motsvarande siffra för villor ligger på minus 1 procent. Givet den osäkra tid vi lever i är det svårt att uttala sig om framtiden. Men prognosen är i alla fall inte lika dyster som i våras, menar Hans Flink.

– Jag tror att prisnedgången kommer att fortsätta ett tag till, men inte lika brant. De sju första dagarna i september har vi sett en prisuppgång. Man ska inte dra på för stora växlar, men det är ett litet positivt tecken.

Sett till året som helhet sticker Malmö ut som den stad med positiv prisutveckling på bostadsrätter.

Det är inget som förvånar Hans Flink.

– När vi tittar på prisändringar på bostäder börjar det alltid med bostadsrätter i Stockholm. Det går upp mest när det är en uppgång och ner mest när det är en nedgång. Över tid brukar man kunna se liknande trender i resten av landet, säger han.

”Inte jätteorolig”

Prisnedgången i augusti är inte heller någon överraskning för Claudia Wörmann.

– Jag är inte ett dugg förvånad. Det har blivit dyrare att låna pengar och att leva. Det påverkar människors möjlighet att köpa. Men jag är inte jätteorolig, många har  stort sparande. Vi kommer direkt från en pandemin där många sparade.

Hur kommer det att se ut framöver?

– Jag tror att det kommer stå och stampa året ut. Det är svårt att lägga en prognos när det händer så mycket på kort tid. Men om inget oförutsägbart händer bedömer jag att vi kommer se en nedåtgående trend fram till december och sedan en vändning. Men jag ser i alla fall inte något större ras, säger Claudia Wörmann.

Prisutveckling på bostäder

BOSTADSRÄTTER1 månad3 månader12 månaderMedelpris/kvm
Riket-2%-8%-4%41 869
Centrala Stockholm-3%-10%-3%101 430
Stor-Stockholm-3%-11%-5%62 000
Centrala Göteborg-2%-5%-3%64 739
Stor-Göteborg- 2%- 6%-4%48 073
Centrala Malmö- 2%- 6%+1%38 840
Stor-Malmö- 1%- 4%±0%36 919
VILLOR 1 månad3 månader12 månaderMedelpris
Riket - 2% - 4% --1%3 607 000
Stor-Stockholm - 4% - 8% - 3% 6 390 000
Stor-Göteborg - 2% - 5% -3% 5 338 000
Stor-Malmö - 3% - 6% -5% 4 882 000