Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evert, Eilert

Ryssland kvar i G20 trots Ukrainakriget

Publicerad 2022-04-23

Rysslands ställning inom den ekonomiska stormaktsklubben G20 ser ut att vara ohotad. Detta trots Ukrainakriget och trots högljudda krav från EU, USA och Kanada på att landet ska sparkas ut.

Motsättningarna inom G20-gruppen var tydliga i veckan. Västliga diplomater och delegationer lämnade rader av möten i protest mot den ryska delegationens närvaro. Och när Rysslands deltagare via länk höll anföranden stängde västerländska deltagare av sina kameror.

Organisationen fungerar inte längre, konstaterade Kanadas finansminister Chrystia Freeland, sedan G20-mötet i samband med Internationella valutafondens (IMF) vårmöte i veckan slutade utan en slutkommuniké.

– G20 kan inte fungera effektivt med Ryssland vid bordet, sade Freeland på en presskonferens tillsammans med sin ukrainska kollega Serhij Martjenko i veckan.

– Du kan inte vara en tjuvjägare och en viltvårdare samtidigt, tillade hon.

Kräver enhälligt beslut

Hon ansluter sig därmed till Bidenregeringens linje i frågan.

En rad EU-länder protesterade också öppet mot den ryska medverkan på veckans IMF- och G20-möten i Washington.

– Krig är inte kompatibelt med internationellt samarbete, sade Frankrikes finansminister Bruno Le Maire.

Men för att utesluta Ryssland från G20 krävs att alla medlemmar i klubben enhälligt röstar för ett sådant förslag. Då måste länder som Brasilien, Kina, Indien, Indonesien och Sydafrika också vara med på beslutet – tillväxtländer som inte har anslutit sig till de västliga sanktionerna mot Ryssland med anledning av den ryska attacken.

– Att utesluta Ryssland skulle bara isolera landet och göra det ännu svårare att uppnå konstruktiva samarbeten, sade Clayson Monyela, en talesman för Sydafrikas utrikesdepartement i veckan.

Uttalandet gjordes efter att Sydafrikas president Cyril Ramaphosa i veckan skyllde Ukrainakriget på försvarsalliansen Nato.

Kina har redan före veckans diplomatiska dramatik i Washington varit tydlig med att man vill ha kvar Ryssland i G20. Wang Wenbin, talesperson för Kinas utrikesdepartement, sade så sent som i mars att Ryssland fortfarande är ”en viktig medlem” i G20 och tillade att ingen medlem har rätt att utesluta en annan.

– G20 borde tillämpa genuin multilateralism, stärka solidaritet och samarbete och arbeta tillsammans för att hantera utmaningar inom ekonomi, finanser och hållbar utveckling, tillade han.

För åtta år sedan – när Ryssland invaderade Ukraina senast och bland annat annekterade Krimhalvön – sparkades Ryssland ut ur stormaktsklubben G8, som numera har återgått till att kalla sig G7.

”Väldigt upprörande”

Sedan invasionen den 24 februari i år har Världsbanken stoppat alla program i både Ryssland och Belarus, vilket följer på ett stopp för nya investeringar i Ryssland sedan 2014.

Internationella valutafonden har för sin del inte beviljat några lån till Ryssland på årtionden och deltar inte heller i några stödprogram i landet. IMF-chefen Kristalina Georgieva undvek i samband med vårmötet i veckan att svara på den direkta frågan om hon tyckte Ryssland borde sparkas ut ur G20.

– Det är uppenbart väldigt upprörande förhållanden vi måste hantera, sade hon om den ryska attacken mot Ukraina.

Men hon höll fast vid att det trots detta behövs samarbete.

– När du gör en lista över alla frågor som inget land kan lösa på egen hand är det uppenbart att samarbetet måste fortsätta, sade hon.