Northvolts vd: "Har varit lite för aggressiva"

TT

Publicerad 2024-07-02

Peter Carlsson, Northvolts vd och medgrundare. Arkivbild.

Batteritillverkaren Northvolt överväger att bromsa sina omfattande internationella planer.

– Vi har varit lite för aggressiva i våra expansionsplaner och det är det vi nu ser över, säger vd Peter Carlsson till Dagens industri.

Beskedet kommer efter den senaste tidens turbulens till följd av bland annat mystiska dödsfall i Skellefteå, försenade leveranser och ett stoppat fabriksbygge i Borlänge.

Northvolt har de senaste åren investerat 60 miljarder kronor på att växa, skriver Di. Det handlar om fabriken i Skellefteå och utvecklingsanläggningen i Västerås. Men också planerna på nya fabriker i Göteborg, tyska Heide och kanadensiska Montréal.

Enligt Peter Carlsson måste bolaget nu bättre fokusera ”på det som är kärnan i verksamheten”. Inte minst tynger den haltande produktionen i Skellefteå.

– För att kunna gå vidare i Tyskland och Montréal är det fundamentalt att vi har fått Skellefteå till den moderfabrik som planen bygger på. När vi nu ligger efter planen behöver vi därför göra en översyn av efterföljande steg och det är något vi jobbar på just nu, säger han till Di.

Full kapacitet i Skellefteåfabriken väntas nu nås 2026, i stället för 2025.

– Jag skulle inte säga att det är kris, men det är väldigt fokuserat och folk förstår vikten av att vi möter våra planer, primärt för Skellefteå, säger Carlsson.

Exakt hur tidsplanen för Kanada och Tyskland påverkas är oklart, men enligt Carlsson blir styrelsens strategidagar i september viktiga ”för att justera planen”.