Tesla gör upp om dödskrasch före rättegång

Lars Larsson/TT

Publicerad 2024-04-09

Dagen före rättegången om Teslas ansvar har företaget förlikats med familjen till mannen som dog när hans Tesla, med företagets system för självkörning inkopplat, kraschade på en motorväg i San Francisco 2018. Arkivbild.

Dagen före rättegången om biljätten Teslas möjliga ansvar för en dödskrasch i Silicon Valley i USA 2018 har företaget och den förolyckades familj förlikats. Innehållet eller vad Tesla betalat är inte känt.

Mannen, en ingenjör som arbetade för Apple, hade kopplat in sin Teslas så kallade autopilot när bilen efter ett tag kom ur kurs, accelererade och kraschade i 110 kilometer i timmen mot en betongbarriär i en komplicerad motorvägskorsning i San Francisco-området.

Familjen stämde Tesla, och indirekt vd och storägaren Elon Musk. Familjen hävdade att företaget överdrivit autopilotens förmåga och invaggat förare i falsk säkerhet och en tro på att de inte behövde vara så uppmärksamma när autopiloten kopplats på.

Bevis i målet indikerar att mannen spelade videospel på sin telefon när kraschen inträffade. Och amerikanska tillsynsmyndigheter har kommit fram till att mannen inte hade händerna på ratten vid olyckan, trots att systemet varnade och uppmanade honom att göra det.

Fallet är bara ett av flera i USA som blivit rättssak.