Clas Ohlson lanserar nya sparåtgärder

Tobias Österberg/TT

Publicerad 2023-06-08

Clas Ohlson genomför besparsingsåtgärder som bland annat påverkar kontoren i Stockholm, Malmö och Insjön. Arkivbild

Prylkedjan Clas Ohlson lanserar nu sitt andra sparpaket på kort tid. Pressade konsumenter och svag svensk respektive norsk krona innebär fortsatta utmaningar för bolaget.

Redan i december förra året meddelade Clas Ohlsson att 85 tjänstemän skulle bort från företaget. Nu, i samband med företagets bokslut, kommer ytterligare ett besparingskrav. Ytterligare 75 tjänster ska bort i samband med besparingsåtgärder på totalt cirka 100 miljoner kronor. Vd:n Kristofer Tonström säger att neddragningarna berör hela företagets nordiska verksamhet samt i Kina.

– Det är inte helt klart ännu, säger han på frågan om hur många tjänster i Sverige som omfattas.

– Men det är klart att våra största arbetsplatser i numerär är i Sverige så det har någon större påverkan men vi gör samtidigt stora förändringar i Kina, säger han till TT.

Gör förlust

Åtgärden meddelas samtidigt som bolaget redovisar en rörelseförlust på sju miljoner kronor för fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret, dock något lägre än marknadens förväntningar (i genomsnitt – 38,4 miljoner kronor enligt Bloomberg).

Försäljningen uppgick till drygt 1,7 miljarder kronor. Det förändrade ekonomiska klimatet märks tydligt för prylkedjan, enligt Kristofer Tonström.

Kunder har blivit betydligt mera selektiva och kostnadsmedvetna:

– Kunderna är mera behovsdrivna. De köper mindre ”nice to have” och mycket mera sådant som man verkligen har ett behov av. Vi anpassar nu vårt behov efter sådant som man kan spara pengar på andra ställen, till exempel har vi stort fokus på fixa hemma i form av olika trädgårdsprodukter och verktyg, säger Kristofer Tonström.

– Kunden gör mer själv nu än att ta in hjälp.

Svag krona påverkar

Clas Ohlson är samtidigt en av de företag som nu drabbas av den svaga kronan och med butiker i Norge blir det dessutom en dubbel smäll när även den norska kronan har försvagats betänkligt.

Raden av utmaningar påverkar dock inte bolagets butiksnät. I stället för att stänga fysiska butiker meddelar man nu i stället att omkring tio nya butiker ska öppnas.

– Vi har haft ett par år när vi legat lite lågt på butikssidan. Nu skapar vi fokus på att driva tillväxt och givet att de butiker vi öppnat de senaste åren har utvecklats väl så ser vi att vi är redo, sedan ska det naturligtvis göras med disciplin och försiktighet, säger Tonström.

I anslutning till bokslutet föreslår också styrelsen en utdelning på 1:50 kronor per aktie. Det kan jämföras med en utdelning på totalt 13 kronor per aktie ett år tidigare – där det ingick en extra utdelning på 6:25 kronor per aktie.

Clas Ohlsons aktie har sedan årsskiftet gått upp drygt 10 procent – en viss återhämtning efter fjolårets kursfall på 37,8 procent.