Kylan lyfter elpriset – Forsmarkstopp bidrar

Olle Lindström/TT

Publicerad 2024-01-03

Efterfrågan på el stiger i kylan. Arkivbilds.

Det är ovanligt kallt. Och värre blir det. På torsdag lyfter elpriset med 50 procent, och räkna med priser upp emot 1,50 kronor/kWh framåt helgen.

En kärnkraftsreaktor i Forsmark på halvfart flera veckor framåt kan få stora priseffekter vid kyla.

Under fredag-lördag pekar prognoserna på över tio grader kallare än normalt i genomsnitt över landet. Det ger ett extra stort sug på el – effekttoppar som överskrider vad Sveriges egna elproduktion klarar av. Som tur är går många arbetsplatser fortfarande på halvfart efter helgerna, vilket håller nere elbehovet.

– Det hade kunnat bli ännu högre. Men importbehov kommer det att bli, säger Johan Sigvardsson, elanalytiker på elbolaget Bixia.

På torsdag lyfter elpriset till närmare en krona per kilowattimme (kWh) i hela landet, från 67 öre i genomsnitt på onsdagen. Framåt fredag lördag spår Sigvardsson att dygnspriset landar på i storleksordningen 1,50 kronor/kWh.

Priset trefaldigas

För mot helgen avtar vindarna också. I norra Sverige kämpar dessutom en del vindkraftparker med isproblem på snurrorna, även om det är ganska normalt. Och kärnkraften går inte för fullt. På onsdagen meddelade Forsmark att stoppet vid en av de tre reaktorerna förlängs till 24 januari, vilket innebär att den kommer att gå på halvfart.

Normalt sett ingen jättegrej.

– Men sånt påverkar när det är smällkallt, då räknas varje megawatt. Och då får det stor priseffekt, säger Christian Holtz, analytiker vid elkonsultbolaget Merlin & Metis.

Det är ändå betydligt lindrigare än hur det såg ut under kalla dagar förra vintern. Det bättre elläget med lägre bränslepriser i Europa, fransk kärnkraft i bättre form, gör att den förmodade elimporten kommande dagar inte blir fullt lika dyr.

Det är heller inte lika kallt söder om Sverige, vilket dämpar förbrukningen.

Vädret avgör

Vad som händer med priset resten av vintern och våren är avhängigt vädret. Långtidsprognosen pekar i nuläget på en ganska kall januari, då blåser det dessutom oftast mindre än normalt.

– Det är väderprognoserna som sticker ut, det är det som påverkar priset, säger Christian Holtz som får medhåll av Johan Sigvardsson.

– Blir det kallt en längre tid tömmer vi vattenmagasinen, säger han.

Underskott i vattendammarna får effekt på elpriserna längre fram i vår. Framtidskontrakten på Nasdaqs råvarubörs för elleverans under andra kvartalet har stigit tydligt de senaste veckorna, om än inte till några avskräckande nivåer likt hösten vintern 2022/2023, från cirka 40 öre till omkring 60 öre/kWh sett till hela Norden.

Ovanpå börspriset tillkommer elbolagens påslag, elskatt (som höjdes vid årsskiftet), moms och nätavgift på över en krona/kWh.