Glada miner inom tjänstesektorn

TT

Publicerad 2020-12-03

Ungdomar på en coronasäkrad snabbmatsrestaurang, med avspärrade bord för att säkra att avstånd hålls för att hindra smittspridning under coronapandemin. Arkivbild.

Det ljusnar även inom tjänstesektorn. Inköpschefsindex för den privata tjänstesektorn steg till 58,6 i november jämfört med uppreviderade 55,3 i oktober.

"Tjänstekonjunkturen har stärkts ytterligare och för fjärde månaden i rad är PMI-tjänster över det historiska snittet. Effekterna av den ökade smittspridningen och hårdare restriktioner från myndigheter har inte smugit sig in i de större tjänsteföretagen", säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.

Inköpschefsindex är en konjunkturmätare för den svenska ekonomin som genomförs i samarbete mellan Swedbank och Silf, för dels tillverkningsindustrin och dels tjänstesektorn. Konjunkturstatistik hämtas in från inköpschefer som ingår i en svarspanel. Ett indextal över 50 indikerar traditionellt tillväxt medan ett indextal under 50 innebär en nedgång.