Riksdagen vill bromsa regeringens Brommaplan

Lars Larsson/TT

Publicerad 2021-05-04

Riksdagen vill hejda regeringens plan för en snabbavveckling av Bromma flygplats. Arkivbild.

En majoritet i riksdagen gör sig redo att hejda regeringens plan att snabbavveckla Bromma flygplats för en flytt till Arlanda.

Men regeringen tänker inte bromsa, enligt infrastrukturministern.

– Nu ligger bollen hos regeringen, de har fått en majoritet emot sig, säger Maria Stockhaus, trafikpolitisk talesperson för Moderaterna, efter ett möte i trafikutskottet.

På mötet ställde sig en majoritet bakom att arbeta vidare med ett förslag till utskottsinitiativ om Brommas, och Arlandas, framtid. Förslaget har lagts av M, Kristdemokraterna och Liberalerna.

Det går ut på att rikta en uppmaning till regeringen om att Bromma ska fortsätta vara en modern flygplats. Ett beslut om framtiden kan tas först på sikt, när flyget har återhämtat sig efter pandemin och tillförlitliga prognoser åter finns för flygets utveckling. Förslaget innebär också att regeringen ska uppmanas att ta fram en plan för utveckling och utökning av Arlanda.

"Ingen tvekan"

Men den ansvarige ministern har inga planer på att avvakta. Avsikten är att avveckla Bromma.

– Det är ingen tvekan om vad regeringen har för avsikt när vi har presenterat att vi vill utreda förutsättningarna för det, sade Eneroth i en interpellationsdebatt bara timmen efter det att trafikutskottet hade beslutat att gå vidare med förslaget för tillkännagivandet.

I en skriftlig kommentar till utskottets inslagna kurs säger Eneroth:

"Regeringen har tillsatt en utredning för att kunna avveckla Bromma och säkra kapaciteten på Arlanda. Utredningen är klar i augusti och jag utgår från att riksdagen har ett intresse av utredningens resultat".

Han fortsätter:

"Jag tror att det vore bra att samla inrikesflyget på Arlanda och därmed få bättre tillgänglighet för flyg från hela landet till Stockholm."

Betänkande

Om det blir ett tillkännagivande till regeringen, och hur det då ser ut, kommer att stå klart den 27 maj. Då ska trafikutskottet vara klart med sitt betänkande om luftfartsfrågor.

Men Maria Stockhaus anser att regeringen borde fundera omgående över framtiden för den utredning om avveckling av Bromma och en flytt till Arlanda som infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) tillsatte förra veckan.

– Med tanke på hur majoriteten ser ut kunde man förvänta sig att regeringen drar tillbaka utredningen och säger att vi får avvakta, säger Maria Stockhaus.

Frågan om Bromma är formellt inget beslut som riksdagen avgör. Det beslut regeringen ska ta är att bestämma, tidigast mot slutet av året, om Bromma ska tas bort ur förordningen som listar de tio viktigaste svenska flygplatserna. Swedavia, som driver Bromma, kan först därefter ta beslut om att lägga ned.