Fem dolda pärlor på strömningstjänsterna

Sara Ullberg/TT

Miranda Sigander/TT

Björn Berglund/TT

Publicerad 2021-04-03

Det är lätt att stirra sig blind på det som det snackas mest om på strömningstjänsterna. En del serier går under radarn – men är minst lika bra som det som hamnar på topplistorna. Här tipsar vi om fem dolda pärlor i utbudet.

“Fångad”, Netflix.

När nyheten om att Netflix skulle göra en tredje säsong av den isländska polisserien “Fångad” gick ett glädjesus genom den (lilla) skara som förälskat sig i den. Själva intrigen i Baltasar Kormakurs serie är kanske det minst viktiga – det är den ömsinta skildringen av byborna i den lilla kuststaden som sticker ut från nordic noir-bruset. Den magnifika isländska naturen spelar också en viktig roll i berättelsen. I väntan på säsong tre funkar de två tidigare säsongerna som en lysande upptakt.

“Death to 2020”, Netflix.

“Black mirror”-skaparna tar en titt på det sjuka året 2020 i en mockumentary med Lisa Kudrow, Samuel L Jackson och Hugh Grant i rollistan. Greta Thunberg, Trump och Black Lives Matter-rörelsen är förstås med, även om huvudrollsinnehavaren är coronaviruset. Resultatet är ojämnt men för den som är sugen på politisk humor går det ändå att småfnissa till skämten om hur enormt gammal Joe Biden är, liksom åt en lysande Lisa Kudrow, som spelar en tokig högerpolitiker med konspiration i blick.

“High Fidelity”, Disney Plus

Nick Hornby 2.0: Zoë Kravitz (“Big little lies”) spelar en kvinnlig version av John Cusacks hjärtekrossade skivaffärsägare i den här nyversionen av “High fidelity”, som numera har tjugo år på nacken. Resultatet blir en oväntat mysig babushka-docka av nostalgi (skivaffärs-hipsters i Brooklyn, barer med själ, eklektiska New York-lägenheter, pre-corona-intimitet, aaah!). Ytan är måhända mer intressant än djupet i den här tv-serie-varianten, men könsbytet på huvudpersonen, samt det faktum att Zoë Kravitz är överjordiskt vacker och charmig, gör den här uppdateringen kul att följa.

“Jack Ryan”, Amazon Prime

Amazons återupplivning av den gamle kalla kriget-hjälten Jack Ryan är en oväntad fullträff. Mycket tack vare John Krasinski, som lyckas vara både sympatisk “The office”-Jim och biffig CIA-tuffing samtidigt. Wendell Pierce, Noomi Rapace och Michael Kelly piggar upp i sina biroller. Det här är en tajt, påkostad och hyfsat smart thrillerserie i snygga miljöer som öser ur författaren Tom Clancys bästsäljande spionromaner - men utan hans reaktionära världsbild från Reagan-eran. Säsong tre väntas senare i år.

“Norsk-ish”, SVT Play

Sugen på feelgood, med kulturkrockar i centrum? Då passar “Norsk-ish” perfekt. Serien är skapad och skriven av Bahareh Badavi och Melike Leblebicioglu som har baserat en del på egna upplevelser. Med lätt handlag skildras tre unga människor som har rötterna i fyra olika kulturer. Att den fjärde kulturen råkar vara norsk ger serien ett oväntat perspektiv. Folkdräktsbonanzan den 17 maj har aldrig framstått som så exotisk som här.

ANNONS