Trots kritiken mot "Paradise": Vi tror på idén

Ann Edliden/TT

Publicerad 2023-01-11

Tone Sekelius är programledare för "Paradise". Pressbild.

Nya ”Paradise” är snällare, mer inkluderande, fritt från övergrepp – och tråkigare. Åtminstone om man ska tro kritikerna.

– De ville åt ett problem, men det problemet gjorde att andra saker försvann, säger Catia Hultqvist, kulturskribent på Dagens Nyheter.

”Paradise” reste sig ur askan efter att ”Paradise hotel” plockats bort på grund av anklagelser om övergrepp. Det nya konceptet, med en ”snällare” framtoning och tydlig uppförandekod, har kallats ”pk hotel” och blivit utskällt i såväl sociala medier som hos tv-kritiker.

”Vi är stolta”

Viaplays presschef Susanne Nylén säger att tv-bolaget var berett på att alla skulle ha en åsikt om programmet.

– Vi visste att det skulle komma reaktioner. Anledningen till att vi har gjort om är ju för att vi verkligen har lyssnat på kritiken, vad man velat se och inte. Vi har varit lyhörda och landat i det som nu är ”Paradise”. Det är en säsong som vi är stolta över och som speglar samhället på ett bra sätt.

När den nya säsongen hade premiär i oktober dömdes den av kritikerna ut som ” tråkig ”, ” för städad ” och festen i första avsnittet beskrevs som ” lika urspårad som PRO:s årsstämma ”.

Även gamla deltagare har kritiserat den nya versionen, med brasklappen att det ändå kan vara positivt med en mer modern syn på samtycke.

Men i slutändan handlar allt ändå om tittarna. Många luftade i början av säsongen sitt missnöje, men eftersom ”Paradise” inte visas i linjär tv är det inte offentligt hur många som har sett varje avsnitt. Susanne Nylén betonar att man redan har spelat in en andra säsong och verkligen tror på programidén.

– Vi kommunicerar inte tittarsiffror från Viaplay. Det jag kan säga är att ”Paradise” har varit på topplistan varje vecka över mest sedda program. Det har skett lite av ett skifte, vi har kanske lyckats locka in lite andra tittare och de som ville ha ”gamla Paradise hotel” har kanske valt att inte titta vidare. Men det är bara en ren hypotes, säger hon.

”Väldigt ängsligt”

Det som framför allt saknas efter att formatet har gjorts om är ”engagerande relationer och starka känslor”, menar DN:s Catia Hultqvist.

– Det är klart att ingen vill se sexövergrepp, men spel och festande är ju bara intressant mot en fond av relationer. Det har varit något väldigt ängsligt över castingprocessen den här säsongen och man funderar lite på varför de bara har vågat ta med manliga deltagare av typen nallebjörn.

TT: Vad tror du om framtiden för konceptet?

– Det är något väldigt mossigt med att vi ska sitta och titta på ungdomar i ett slags ”Hunger games”. Att man offrar dem, att de ska dricka sprit och ångra saker känns gammaldags. Men kan man inte få fram engagerande relationer, frivilligt sex och starka upplevelser och känslor ändå? Det borde gå tycker jag.

ANNONS